Модата като съревнование

Декември 20, 2012 in Сладкарница

Автор : о. Стоян Флорентинов
Един статистик установил, че някои жени си слагат червило средно 32 пъти седмично.С червилото, което се употребява в течение на една година от една такава жена, могат да се боядисат три къщи с червена боя, пресметнал същият статистик. Половината от огромните разходи, които се правят за разкрасяване в студиата за красота и спа центровете, биха покрили нуждите за лечение на всички болни деца, а с другата половина от сумата могат да преядат всички гладуващи жители на планетата.

 

Празната и разорителна мода отнема средства и време на съвременните конкуриращи се помежду си жени, които заради тази суета загърбват своите задължения като съпруги, майки, домакини, баби, забравят заради това Бога, Неговата Църква и ближните.

 

От съперничеството между жените за красива външност задължително възникват фатални последствия. В един руски град, в началото на 20 в., живеели две твърде богати дами. Те били познати от деца, но това не им пречело да си съперничат до крайност.

 

Един ден едната организирала вечерен прием, на който поканила своята съперничка. За случая тя си ушила изискана и уникална рокля. Домакинята от своя страна не стояла със скръстени ръце – подкупила нейната камериерка и узнала от къде и какво си е купила. За приема поканената дама умишлено закъсняла, за да направи по-голямо впечатление на гостите с новата си рокля. И ето, когато пристигнала, всички погледи на присъстващите се отправили към нея. Но, о, ужас! Всичките завеси и меката мебел на салона били тапицирани със същия плат, от който била ушита роклята ѝ. Извън себе си и унизена до безкрай, тя веднага се прибрала у дома, където от вълнение и срам легнала, разболяла се и, въпреки взетите лекарски мерки, скоро умряла.

 

Тази история на пръв поглед е комична, но всъщност трябва да се присмеем на самите себе си. Тя е изобличение за всеки един четящ тези редове, защото кой може да каже, че е свободен от греха на суетата?