Как се спасяват християните?

Октомври 16, 2013 in Отечески съвети

Автор : старец Тадей Витовнички

 

          

- Отче, как да се спасяват християните в 21 век?

 

- Докато човек е млад, той иска много – да види и да чуе, а когато остарее, интересите се променят. Най-добре е, ако човек от млади години се старае да не огорчава никого, ако това е възможно, защото, ако обиди другия, няма да има покой от помислите. Тихият живот е по-хубав от бурния. Светците, които са проживели добър, тих и мирен живот, казвали, че съвършенството на християнския живот е в пълното смирение. Значи, най-необходимото в живота е търпението. Да се търпи и прощава, да не се приемат сърдечно обидите. Ако сте обидили някого, казали сте рязко слово, е нужно да се покаете пред Господа и да се примирите с обидения, след това в сърцето ще има покой и мислената война ще се прекрати. Когато никой не ми се обижда, на мен ми е спокойно…

 

Земното кълбо стана малко за хората. По-рано, когато нямаше такива скоростни транспортни средства, земята беше просторна, а сега е малка. Скоро и цялата вселена ще бъде тясна за хората.

 

Но ние трябва да се радваме, защото Господ е победил смъртта и ни е дал вечния живот! Ние преминаваме от временния живот в безкрайната вечност. Отиваме там с нашите характерни особености и затова трябва да станем тихи, мирни, пълни с любов и доброта.

 

Затова е нужно да се трудим с Божия помощ, да просим от Господ да ни очисти от злите мисли. Ние не осъзнаваме, че животът на земята е изпълнен с божествената енергия, тъй като Бог е вездесъщ и дава живот на всяко творение. Докато пребиваваме в този живот, да придобием добри мисли и добри качества. За съжаление някои се усъвършенстват в злото… Човекът е такова създание, че никога не стои на място. Той винаги става или по-добър или по-лош, в зависимост от това, какви качества развива в себе си.

 

- Как християнинът да издържи изкушенията на съвременния живот?

 

- Каквито и беди да ни постигнат, не трябва да се отчайваме, всичко ще мине, слава Богу.

 

Съвременното състояние на света е все по-тежко и по-тежко, а хората въобще не се поправят, не стават по-добри, затова им е по-трудно, защото не разбират, че човекът е същество, обладаващо мислена енергия. Със своите мисли създаваме дисхармония и нямаме покой от злите мисли.

 

Ако нашите желания и мисли бъдат добри, те ще ни дадат радост и мир в този живот, а още повече във вечността. Защото смърт не съществува, Господ я е победил и ни е дарил вечния живот.

 

 

превод от сръбски