Иеромонах Никон Карулски (1874-1963)

Декември 19, 2013 in Беседи, Начална страница

Автор : архим. Херувим Карамбелас

 

Никон Карулски бил царски генерал, адютант на Негово Величество Руският Император Николай II.

 

В своя живот е защитавал много крепости. Каруля – това е била последната крепост, комендант на която е бил той. И я защитавал о. Никон до своята смърт…

 

Според карулско предание, идвал да го посещава, навярно с подводница, някакъв български генерал.

 

Нашият генерал командвал също особена армия…

 

В ръцете ми попадна малка книжка с житието на схимонах Тихон, на когото бил ученик известния старец Паисий.

 

Така, от жизнеописанието на стареца Тихон ние узнаваме, че о. Никон се е подвизавал в пещера на Круля 15 години и през неделните дни отивал да се причасти в келията, която била разположена над неговата пещера.

 

Ето тук е обитавало такова братство…

 

Ние чупехме клоните на дърветата, разтворили своите вейки близо до килията, – някой ни обясни, че това са кумарини. Пробвахме ги на вкус. Но най-главното – отидохме до храма и се поклонихме на светите му икони.

 

Какви ли само духовници не са идвали в тази карулска църква.

 

За този, който тук е извършвал Светата Евхаристия, искам да използвам думите на архимандрит Херувим (Карамбелас), който го е бил заварил още жив.

 

Простете за дългия цитат, но навярно малко ще се намерят такива, които няма да се просълзят, четейки този малък епизод:

 

“След това отидох в исихастириона на руския аскет Никон. Вратата се отвори и се показа забележителна личност. Той първи направи поклон и каза нещо на руски. Слушах го, нищо не разбирайки и гледайки в него, бях поразен.

 

Ето, си мислех, небесен човек, който се намира още на земята! Колко пъти ни се е случвало да се срещнем през живота си с такива хора! Вярвам, че и най-втвърденото, най-напоеното със светски помисли сърце не може да не се развълнува и да остане безразлично пред величието, което разкриват дивите места и покои, безметежността на тези хора: то отваря очите, смекчава, умилява…

 

Когато го помолих да ми даде някакъв съд, за да му сложа малко дюли, които ние обикновено варяхме в нашата килия, той отказа. Обаче отстъпи, когато започнах да настоявам. Отиде и ми донесе една глинена чиния.

 

От пръв поглед беше видно, че е използвал много пъти, без да я е измивал. Ясно се виждаха остатъците от яденето! В един момент аз се разколебах – може ли тук да се сипят дюлите. Но старецът видя моето колебание и усмихвайки се, на развален гръцки каза:

 

- Аз съм пустинник, пустинник съм.

 

Сложих дюлите в тази отблъскваща нас, съвременните хора, чиния. Бях развълнуван от строгостта, поробването на плътта и чувствата на стария аскет.

 

Кой знае как ще използва тези сварени дюли… Може би както древните аскети, които наливали вода в яденето, за да загуби то своя вкус, и по такъв начин и те да не услаждат своя вкус.

 

В един порив аз се наведох, за да прегърна края на подрасника  и да целуна нозете му, обаче той успя преди мене. С едно незабележимо движение той се оказа пред мен коленопреклонно с глава, опряна в земята. Чух само как той, намирайки се в такова положение, шепне: “Благодаря. Благодаря…”

 

Това беше незабравим пустинник – с висш офицерски чин на руската армия, знаейки няколко езика, всестранно образованият отец Никон”

 

Отец Никон Карулски се прибра при Господа през 1963 г.

 

 

превод от руски

Из “Современные старци Афона”