Свети Порфирий за тежките болести

Юли 31, 2014 in Отечески съвети

Автор : Свети Порфирий Кавсокаливит

 

Светият Старец се отнасяше с особена любов и меко разположение към болните от рак.  С голямо внимание разглеждаше отделните случаи. Стараеше се да им помогне по пътя на поставяне на диагноза и особено подчертаваше каква тежка болест е ракът за нашето време. Самият той бе поразен от тази болест. Тя бе се разпространила вътре в него и, както сам казваше, бе успял да я приспи за десетки години. За лекарство използваше единствено непрестанната Иисусова молитва и изучаването на Свещеното Писание. При една дискусия в болницата “Сингру” с един университетски преподавател Старецът сподели:

 

- И аз съм правил изследвания за тази болест и съм намерил достатъчно доказателства за възникването й. Ракът главно се появява в обърканите души, в живеещите в стрес и измъчени от различни събития и подтиснати човеци.

 

Когато страдаш от нещо и ти кажат, че е рак, трябва да се отдадеш с много любов  на Бога, да утихнеш, да се успокоиш, да обикнеш всички хора и да заобичаш всичко. Целият да си любов и славословие към Бога, за да се освети душата ти, да си пълен с радост, а не: “Аз от тази болест ще умра.”  Когато се освети душата, когато се прилепи към Бога и стане спокойна, кротка и всички телесни системи на организма се успокоят, тогава ракът ако не се изцели, то поне ще остане там, където се намира.

 

Изучавайте Писанието и ще видите, че не съществува смърт  и, че  който вярва в словата на Бога – не умира.

 

Превод от гръцки

 

Из “Старецът Порфирий – духовен отец и педагог” Георгиос Крусталакис