По-добре изобщо никога да не се омъжиш, отколкото да се омъжиш лошо

Август 18, 2014 in Начална страница, Семейство

Автор : свещеник Павел Гумеров

 

 

 

Ще започна с това, като кажа няколко думи за скромното и нескромното облекло. Тялото е видимата част от душата (между другото, научавайки за това, един известен рок-музикант престанал да обезобразява тялото си с нови татуировки). Украсявайки тялото си, обличайки го, жената прeоткрива една част от онова, което се крие в нейната душа. Например, с помощта на козметиката се опитва да дорисува своето лице до известния само на нея идеал.

 

Затова, когато гледаш момиче, което се облича прекалено леко и открито, неволно си задаваш въпроса: „Дали поведението й не е също така леко, както и нейното облекло?” Разбира се, съвсем не всички жени, които се обличат свободно, искат да бъдат лека мишена за мъжете. Преди не можех да разбера, защо много момичета се обличат така, сякаш мислят само за …? За всеки мъж това е послание: „Нямам нищо против!” Известно е, че повечето изнасилвания се случват поради нескромното поведение на жените. А после разбрах, че момичетата изобщо не желаят да преспиват с първия срещнат, а по-скоро не разбират, как това въздейства върху мъжете. Но ако мъжът е обърнал внимание на нея – това е малка победа, тщеславието е удовлетворено, тя е оценена. Това е същото, както когато добре сложен мъж си показва мускулите на плажа и се радва на възхитените погледи на красавиците. Но бедата се състои в това, че горките момичета не разбират, какви мръсни, опасни мисли се появяват в главите на някои мъже, когато ги гледат, и колко бързо те могат да преминат в действие. Защото мъжът, както е известно в медицината, е много по-възбудим от жената.

 

Много жени обичат с помощта на нескромното облекло, кокетството да се самоутвърждават, да печелят победи и после да изоставят своите жертви. Такова поведение е много опасно във всички отношения. Четох разказ за едно момиче, което много обичало да се надсмива над мъжете. И веднъж вярващите й лели почти насила я довели в Троице-Сергиевата лавра.

 

И тук, в храма, тя видяла мъж с неземна красота, който не само не й обръщал никакво внимание, въпреки всичките й хитрини, но дори не я поглеждал. Поради това момичето направо се разбесняло. После тя разбрала, че младежът е сляп. Тогава я обзел голям срам, тя осъзнала цялата глупост и нелепост на своето поведение.

 

Младежите, които избират спътница в своя живот и майка на своите бъдещи деца, трябва да обърнат особено внимание върху външния вид и поведението на своята избраница. А момичетата, които искат да се омъжат, трябва да помнят, че мъж, който има сериозни намерения, едва ли ще обвърже живота си с лекомислена жена и страстна кокетка. Ще напомня прекрасните думи на апостол Павел: „Вашето украшение да бъде не външно, сиреч, плетене на коси, кичене със злато или обличане в премени, а вътрешно – скритият човек на сърцето в нетленната красота на кроткия и тих дух…” (1 Пет. 3, 3-4).

 

Много жени мечтаят да се омъжат. И това е разбираемо: стремежът към брак и майчинство природно е заложен в женското естество. Но е много опасно да се стремиш към това на всяка цена. Може да се обречеш на нещастие за цял живот.

 

Някои момичета, особено наближаващи 30-те години, смятат, че животът ще мине напразно, ако спешно не се омъжат. И дори не е важно за кого: пияница, невярващ, дори наркоман, най-важното – да се омъжат. Протойерей Аркадий Шатов е казал мъдри думи: „По-добре е изобщо никога да не се омъжваш, отколкото да се омъжиш лошо”.

 

Всички говорим за правила за жените и съвсем оставихме без внимание мъжете. На младежите желая едно: да бъдат мъже. Главната болест на съвременната младеж е ужасният инфантилизъм, страхът да бъдеш отговорен. Резултатът от това е упадъкът на института на брака.

 

Беседата ни е към края си, и аз бих искал да кажа още нещо за един много сериозен проблем. Повечето млади хора считат, че съвместният полов живот трябва да започва преди брака. Ами ако се окажем сексуално несъвместими, разсъждават те, и се наложи да се разведем?

 

Ще кажа едно: броят на „пробните бракове” се увеличава, а броят на разводите не намалява, а расте.

 

Да не говоря и за това, че такъв подход може да доведе до сериозна грешка. Например, младите хора решават да „пробват”, не се получава, и те се разделят. А „неполучаването” е могло да стане поради огромен брой причини, от които несъвместимостта стои на последно място.

 

Хармоничните интимни отношения са нещо много сложно и тънко, и те могат да се породят само в резултат на дълъг съюз на обичащите се хора, които много добре познават особеностите и желанията един на друг. Затова младите трябва да се пазят до брака.

 

Сега времето е такова, че хората са направили много грешки поради своята откъснатост от вярата и традициите, не са успели да запазят чистота и целомъдрие. Но Божествената благодат лекува немощите и запълва празнотите. Господ ще помогне на всеки човек, който искрено се обръща към Него. Нужно е само човек да се очисти чрез покаяние, изповед и сам да поиска да се промени.

 

Ако сте решили да обвържете живота си с човек, в никакъв случай не трябва да го упреквате за неговото минало.

 

Темата ни е периодът преди брака, може да го наречем генерална репетиция, подготовка за самия брак и проверка на чувствата. Младоженецът и булката още преди венчанието трябва да започнат да се учат да обичат, да прощават, да радват един друг, да се молят един за друг. Когато ме ръкоположиха за свещеник, мой съслужител, опитен свещеник, ми каза: „Не свиквай с лошото, старай се от самото начало да правиш всичко добре и правилно, после ще стане по-лесно”.

 

Същото може да се каже и за семейния живот. Още преди брака хората трябва да се учат да построяват своите отношения правилно.

 

Не се страхувайте от нищо. Встъпвайки в съпружески съюз, човек изпълнява Божията заповед: „Не е добро за човека да бъде сам”  (Бит. 2, 18), и ако той измоли от Бога помощ и намеренията му са искрени, Господ задължително ще му помогне.

 

 

източник: православие ру