Четири случки с патриарх Павле

Ноември 6, 2014 in Сладкарница

Автор : Патриарх Павле Сръбски

 

1. Госпожа Яна Тодорович разказва история, случила се с нейната сестра. Веднъж тя попаднала на прием при сръбския патриарх по някаква работа. Обсъждайки нещата, случайно погледнала в краката на патриарха и виждайки неговите обувки, изпаднала в ужас. Това били стари, веднъж скъсани и след това зашити, високи обувки. Жената си помислила: „Какъв позор за нас сърбите, да се налага нашият патриарх да ходи с такива овехтели обувки. Няма ли кой да му подари някои по-прилични?” В този момент патриархът казал с радост: „Виждате ли какви хубави обувки имам? Намерих ги до кофите, когато се прибирах към патриаршията. Някой явно ги е изхвърлил, а те са напълно от естествена кожа. Малко ги позакърпих и така могат да се носят още дълго време.”

 

2. С тези обувки е свързана още една история. Някаква жена дошла в патриаршията с желание да поговори с патриарха по някаква неотложна работа, за която тя можела само лично да му каже. Такова желание било необичайно и не била пусната веднага. Но настойчивостта на посетителката принесло плод и аудиенцията се състояла. Виждайки патриарха, жената с голямо вълнение казала, че тази нощ ù се присънила Богородица, която ù повелила да занесе пари на патриарха, за да си купи нови обувки. При тези думи посетителката протегнала ръка с плик пари. Патриарх Павле, не вземайки плика, ласкаво я попитал: „А в колко часа легнахте да спите?” Жената се учудила и отговорила: „Ами… някъде около единадесет.” „Знаете ли, аз си легнах малко по-късно, към четири часа сутринта”, отвърнал патриарха, „и на мен също ми се присъни Богородица и ме помоли да ви предам, да вземете тези пари обратно и да ги дадете на някого, който действително се нуждае от тях”, и не взел парите.

 

3. Веднъж, прибирайки се в сградата на патриаршията, светейшият патриарх Павле видял много луксозни автомобили, спрели отпред, и се позаинтересувал на кого са. Казали му, че това са колите на архиереите, на което патриарха отговорил с усмивка: „Ако те, знаейки заповедта на Спасителя за нестяжание, имат такива лимузини, то какви ли коли биха имали, ако не знаеха тази заповед?”

 

4. Един ден патриархът се прибирал към патриаршията , както обикновено пеш, и по пътя го настигнал един нов джип. Спрял до него и отвътре един свещеник любезно предложил да закара патриарха до патриаршията. Дядо Павле се качил и казал на свещеника: „Абе отче, много ти е хубав вартбурга!” (Патриархът имал такава служебна и само нея познавал и и то рядко). След като слязъл, прекръстил се и казал на отеца: „Бог да ти е на помощ!”

 

5. Патриархът летял нанякъде във връзка с някаква визита със самолет. Когато прелитали над морето, самолетът попаднал в зона на турболенция и започнал да се тресе. Младият архиерей, който стоял до него, го попитал какво мисли, ако сега самолетът падне. Светейшият Павле невъзмутимо отговорил: „По отношение на себе си лично възприемам това като акт на справедливост: през целият си живот съм изял толкова риба, така че не е учудващо, ако те сега изядат мен.”

 

Превод от руски: LogoSlovo.ru