Хората са затворили прозорците към Рая

Ноември 12, 2014 in Отечески съвети

Автор : Свети Порфирий Кавсокаливит

 

 

 

Всеки човек се изкушава, увлича и подлъгва от своята собствена похот. Зачената, похотта ражда грях, а извършеният грях ражда смърт – казва св. Ап. Яков.

 

Основно човекът се измъчва от гордостта и егоизма. Те разрушават неговите отношения с околните.

 

Затова живеем в епоха на психолози и психиатри. Но ако сме смирени и в нас има любов, тогава няма да имаме проблеми.

 

Смиреният не се бои да падне, защото няма къде по-надолу да отиде. Каквото и да се случи с него, той остава спокоен и мирен. В когото има Христова любов, тогава всичко в него е просто и е наред.

 

Гордостта и себелюбието са основният враг на живота в Христа. Тези погубващи страсти отблъскват и дезорганизират съзидателните духовни сили на ума и предизвикват непоправими психически разтройства. Те приемат измерения на невротическа гордост на нивото на логиката и волята. И в края на краищата успяват да издигнат стена между душата и Христа. А човекът, когато живее без Христа, губи човешкия си облик, демонизира се и душата се травмира. Лекарите наричат душевните травми душевни заболявания. Но ако човек иска, може, благодарение на духовния подвиг, да се освободи от тях. Светостта го изменя и спасява. Когато душата се освещава, освещава се и тялото.

 

Хората на съвременното общество на наслажденията, имайки всичко, живеят така, като че ли нямат нищо, защото не им достига Христа. Затова кабинетите на невропатолозите, психолозите и психиатрите са пълни с болни, а лекарствата са се превърнали в бонбони.

 

С изгонването на Божията Любов от живота се изгонва и мирът и радостта Христови. Хората са затворили прозорците към Рая, а свещените обители на душите си са превърнали в единични келии на скръб, злоба, завист, отмъстителност и смут, за да се сбъднат истинните думи на Апокалипсиса: „Ти носиш име, че си жив, а си мъртъв”.

 

Но ако поискаме и вземем решение да отворим вратата на нашето сърце, за да влезе през нея Христос, за да обитава в цялата наша душа и да просветли нашия ум, тогава ще изчезне всяко затруднение, всяко разтройство и скръб, всяка болест, и тогава лекарствата няма да са нужни.

 

Превод от руски: исихазм ру