Заради децата ще постоя прав

Декември 3, 2014 in Начална страница, Семейство

Автор : Свети Порфирий Кавсокаливит

 

Веднъж Старецът се отправил към Света Гора, тръгвайки от Солун за Йерисо (пътят продължава около два часа и половина). Когато отишъл на касата, то имало билети само за правостоящи места. В автобуса, близо до отец Порфирий, седели няколко млади момчета, които весело разговаряли помежду си.

 

Един от хората в автобуса упрекнал момчетата, че не обръщат внимание на това, че до тях стои възрастен йеромонах. Но младежите въобще не му обърнали внимание и продължили да си седят, като че ли нищо не се е случило. Тогава мъжът със строг глас казал на един от тях да стане. Но никой от момчетата не се помръднал от своето място. Пълен с негодувание, този човек станал и отстъпил своето място на Стареца. Отец Порфирий му поблагодарил, но не седнал на свободната седалка. До Йерисо пътувал, стоейки прав.

 

В края на пътуването мъжът попитал Стареца защо не е седнал на неговото място, а той отговорил: „Пожертвах се заради децата.“ Виждайки, че човекът не разбрал, какво му казва, отец Порфирий пояснил: „Неправилно постъпи, че направи на тези младежи забележка. Те също постъпиха недобре, оставяйки да стои прав възрастен йеромонах и сами, по собствено желание, не му отстъпиха място, както би било редно да направят. Ако те бяха станали след твоя упрек, а аз бях седнал на тяхното място, или ако бях седнал на твоето място, то момчетата не биха осъзнали своето лошо поведение, но напротив, щяха да се почувстват прави. А сега, когато престоях толкова време пред тях, тяхната съвест се пробуди и мълчаливо ги осъди за постъпка им.

 

Само така човек може да се спаси – когато се разкайва не поради това, че го упреква някой отстрани, но когато го изобличава неговата собствена съвест.

 

Превод от руски: „Цветослов советов“