Освобождение

Август 20, 2015 in Беседи

Автор : Александър Трофимов

 

Свещеник Алексий Кибардин, личен изповедник на император Николай II, бил изпратен в лагер някъде около Байкал. Там имало много свещеници и вярващи. След смъртта на Сталин им разрешили да се молят открито. Всички очаквали промени, надявали се, че ще получат амнистия, но освобождение все не идвало. Веднъж о. Алексий казал в своята проповед: “Всички знаем, че свети Николай е велик застъпник, бърз помощник и чудотворец. Хайде да му се помолим да ни освободи и да постим три дни преди неговия празник!”

 

Четиридесет души се съгласили да не вкусват храна тези три дни, но издържали само двадесет и шест, включително о. Алексий, който причастил всички постили. И ето, че точно в деня на св. Николай Летни, 9 май 1955 г., се получило известие за освобождаването на тези 26 затворници. Как съжалявали другите, които не издържали поста!

 

О. Алексий се връщал в къщи, пълен с радост и надежда. После си спомняше, че по пътя не само се отпуснал, но извършил и голям грях – вместо да благодари на Бога, мислел само за среща с роднините. Той казваше: “Щом имаме тревога – се сещаме за Бога. Добре ни е да получаваме, а да благодарим не ни стигат нито времето, нито силите.” В Москва, още когато слизал от вагона на Ярославската гара, паднал и не могъл да стане – парализирала се лявата му страна, така че не можел дори и да говори. Добре, че наблизо се намерил един свещеник от град Калинин, с когото пътували в едно и също купе. О. Алексий успял да напише някак си бележка да не го откарват в болница, а да го качат на влака за Ленинград – има билет до там и близките му го чакат. Помогнали му, настанили го във вагона. Роднините му наистина го чакали на гарата. Откарали го вкъщи и всички започнали да плачат и да се молят. А о. Алексий все молел за прошка Господа, Майката Божия, своя ангел-хранител и св. Николай. След месец оздравял и бил изпратен да служи като свещеник на предишното си място – в храма, посветен на Казанската икона на Пресвета Богородица, във Вирица.

 

Източник: “Св. Николай чудотвори и днес” издателство “Св. Апостол и Евангелист Лука”