Видях монаси

Октомври 6, 2016 in Беседи, Начална страница

Автор : Саратовски и Волски митрополит Лонгин

    Често ме питат: „Защо сте станали монах? Как стигнахте до тази мисъл?” Колкото и да се опитвам да отговоря на този въпрос – не мога, не зная как. През пролетта, когато още не бе завършила първата ми учебна година в семинарията, аз вече подадох молба да бъда зачислен сред братята на Лаврата. Нямаше никакви външни „подтици”, озарения, душевни преврати. Просто няколкомесечното ми пребиваване в Лаврата напълно ме убеди, че трябва да постъпя така.

„Друга планета”

След завършването на филологическия факултет на Абхазкия държавен университет взех твърдо решение да стана свещеник. В семинарията не приемаха тези, които не бяха отслужили военната си служба, затова  съвсем съзнателно отидох в армията, макар по тогавашното законодателство да имах право на отсрочка. Наложи ми се дори да подам заявление, за да ме призоват в редовете на Въоръжените сили. Веднага след демобилизацията постъпих в Московската духовна семинария, която се намира в Троице-Сергиевата лавра.

 

Днес навярно е много трудно човек да си представи това, но семинарията в Съветския съюз – това беше не даже друга държава, а друга планета. И когато някой попадаше в атмосферата на духовно учебно заведение – това до такава степен нямаше нищо общо с целия му предишен опит, че просто преобръщаше цялото му съзнание.

 

Това, което най-много ме порази в семинарията тогава, беше библиотеката и книгите, които не можеха да се намерят никъде другаде в Съветския Съюз, освен в някакви хранилища със специално предназначение, където обикновените хора нямаха достъп. И ако някъде с крайчеца на ухото си  бяхме чували за съществуването на едни или други книги, да ги видим, да ги държим в ръцете си – никога не бе ни се случвало.  И ето ги пред нас!…

 

Впрочем това чувство, приличащо на шок, изпитваха в различна степен всички мои съученици  и аз помня свои приятели, които с трескав блясък в очите прекарваха цялото си свободно време в библиотеката, съставяйки конспекти от светоотеческите творения за своето бъдещо служение. Преписваха, разбира се, на ръка – тогава нямаше компютри.

 

Аз също правех конспекти на светите отци и на друга интересуваща ме литература. Спомням си моя пръв сериозен конспект – статиите на С.Л. Франк за ереста на социалния утопизъм. След това свети Василий Велики, свети Йоан Златоуст – аз на практика преписах неговите „Шест слова за свещенството”. През 1985 година, когато ние постъпихме в семинарията, никому и през ум не минаваше, че след няколко години тези книги свободно ще се издават. Нямахме никакви особени надежди, че положението на Църквата в Русия може да се  промени кардинално.

 

Преди всичко, разбира  се, ме потресе самата Лавра, както сигурно се случва и с всеки, който види дивната ѝ красота. Много често се казва, че Лаврата е сърцето на Русия, че това е място, където небето е някак особено близко до земята. Това може да звучи високопарно, но е точно така.

 

Когато учех там, ние имахме обичай: между закуската и първия урок бягахме (в буквалния смисъл на думата бягахме, особено през зимата, защото в униформения кител се налагаше да бягаш, за да не замръзнеш) при преподобния Сергий. Тази традиция се оформи някак съвършено естествено; никой никого не беше заставял, никой никого не беше  учил, но всяка сутрин всички отиваха да вземат благословение от преподобния и ние дълбоко и искрено чувствахме неговата близост.

 

Отец Кирил

През годините на моя живот в Троице-Сергиевата Лавра (1986-1992 г.) там имаше няколко духовници на братята и миряните и мнозина от старите монаси, които аз заварих, бяха истински духовни наставници.

 

Духовник на братята по това време беше архимандрит Кирил (Павлов). Ние, възпитаниците на семинарията, ходехме при него вечер. Батюшката четеше Свещеното Писание – просто четеше, започвайки с книга Битие и завършвайки с Откровението на Йоан Богослов. А след това – беседи, обсъждания, обяснения. Накрая гощаваше всички ни с чай… За студентите това беше удивително време: те можеха да общуват с един духовно опитен човек, който не им четеше лекции, а говореше онова, което се раждаше в него при четенето на Свещеното Писание.

 

Трудно е да се говори за о. Кирил, защото за него е разказвано много от най-различни хора. Разбира се, той беше и си остава пример за духовник. Но главната му черта – това беше необикновената любов, която чувстваха всички, идващи при него.

 

Има един много добър критерий, по който истински духовният човек може да бъде различен от този, който волно или неволно се прави на такъв. Отец Кирил беше строг към себе си и необикновено търпелив и ласкав към околните. Този, който само се представя за духовен  е – точно обратното – снизходителен към себе си и много строг към хората.

 

За всеки християнин подобно отношение трябва да стане основно правило на вътрешния му живот: ние трябва да сме по-строги към себе си, да не си разрешаваме това, което обикновено си позволяваме, и да прощаваме абсолютно всичко на нашите ближни. А обикновено ние правим обратното – мислим за това колко сме изморени, колко ни е тежко, колко ни е трудно и поради това си намираме извинение за много неща, но в същото време предявяваме най-сурови изисквания към тези, които са край нас: „Как може той да постъпи така?”, „Защо тя не разбира?”…

 

Отец Кирил посрещаше всеки с радост. Сам той беше необикновено спокоен, необикновено трезв човек. В него нямаше и никога не бе имало нито капка преувеличена емоционалност. Има такова понятие – естественост в общуването. В него тази естественост се проявяваше във висша степен.

 

Аз се изповядвах при него преди монашеския подстриг и, разбира се, през всички тези години, докато принадлежах към братството на Лаврата, включително и докато учех в България. Ние с братята от подворията доста често  го посещавахме заедно и всеки път приемахме срещата с него като Божия милост. Понякога нямаше възможност дълго да разговаряме, но самото присъствие на този човек, неговият пример, решаваха възникналите проблеми.

 

Отец Кирил е пример за това, какъв трябва да бъде монахът. Понякога в нашата суета образецът за монашески живот се изгубва и започваш да се съмняваш: а възможен ли е той, достижим ли е? Когато общуваш с батюшката, виждаш, че той е въплътил в себе си идеала, към който трябва да се стремиш.

 

Трудното щастие

Още един урок бяха послушанията, които се налагаше да изпълнявам в Лаврата. Известно време бях иподякон на отец-наместника, след това ми възложиха да водя екскурзиите на някои групи, които посещаваха манастира. Всички „обикновени” екскурзоводи бяха светски хора, сътрудници на музея-паметник. Но някои от екскурзиите се водеха от монаси. Това бяха екскурзии за особено „почетни  гости”, основно чужденци и от съветския партиен и стопански актив. На този контингент се даваше подобна привилегия, явно за разнообразие на впечатленията.

 

Помня, че времето никак не достигаше. Сутрин прислужвах като клисар на ранната литургия. През лятото службата беше в Успенския събор и аз ставах в четири часа, в четири и половина отивах да отворя храма, а той е огромен и дори отварянето на всички врати е твърде дълъг процес. След това  трябваше с помощта на преносима стълба да запаля всички кандила и да приготвя всичко за службата. Това отнемаше около 30-40 минути. През това време завършваше братският молебен и идваше служещото ранната литургия духовенство. След литургията – закуска и занятия. След занятията – екскурзиите, след екскурзиите – вечерното богослужение, на което ходех на практика всеки ден. Ето такъв напрегнат беше животът –  живот напълно щастлив и аз си го спомням и до днес. Помня го не в подробности, а като едно тъмно-светло петно: тъмно, защото спях като в армията – там, където намерех местенце да приклоня глава, а светло – поради чувството на радост и пълнота. Това впрочем беше още един урок, който получих в Лаврата: колкото по-зает е човек, толкова,  кой знае защо, е по-щастлив.

 

На първо място беше, разбира се, богослужението – не само тържественото, празничното, но и обикновеното, делничното. Целия годишен кръг (и то нееднократно) аз прекарах на братския клирос и в олтара – четях, пеех, прислужвах. Ето тогава, струва ми се, аз разбрах богослужението, опознах го и бях поразен не просто от красотата му, но и от грандиозността на неговия замисъл. Наистина какво е богослужението? То е не просто свидетелство за миналото или опит достойно и красиво да се отбележат едни или други важни събития, случили се в далечни времена. Годишният богослужебен кръг – това е особен свят, особен живот с Бога и със светиите, в който ставаш участник. В Лаврата аз завинаги обикнах богослужението, вече не като  „синтез на изкуствата” (както го нарича свещеник Павел Флоренски), а именно като особен живот. Макар че и от гледна точка на същия този „синтез” нищо по-добро от Лаврата човек не може и да си представи: старинните, пропити от молитва събори, иконите на Андрей Рубльов и на другите древни майстори, празничното богослужение, като с нищо несравнимо тържество, благодарение на служението на отец-наместника с братята и на великолепния хор на о. Матей.

 

За мен Лаврата завинаги си остана роден дом. Тя ми е близка и аз смея да се надявам, че все още съм част от братството на Троице-Сергиевата лавра. Мисля, че съм свързан с нея за цял живот.

 

„България живее в моето сърце”

През 1988 година, след завършването на семинарията, бях приет в Духовната академия и заедно с неколцина от моите съученици бях изпратен да уча зад граница. Това беше инициатива на тогавашния ректор на духовните училища – владика Александър. Той много искаше студентите да имат колкото се може повече възможности да разширят своя кръгозор и издейства разрешение да изпраща студенти от Академията в пет, тогава все още социалистически, страни: Полша, Румъния, Чехословакия, България и Югославия. Ние с днешния Ставрополски митрополит Кирил, тогава още мирянин, заминахме за България. Приеха ни в първи курс на Софийската Духовна академия и аз започнах да служа като свещеник в подворието на Руската Православна Църква в София – храма „Св. Николай”.

 

Ще кажа веднага: след Лаврата животът на Българската Църква ни се стори твърде необичаен. Отначало негативните впечатления бяха много. Макар че тогава се шегувахме: „Курица не птица, Болгария – не заграница” (Кокошката не е птица, България не е чужбина),  но все пак това си беше друга страна, животът на която се отличаваше от нашия и в битово отношение и, главно, по отношение на църковността.

 

Всъщност, причината беше най-вече в нашата нагласа: ние бяхме максималисти, идвахме от Троице-Сергиевата лавра и в собствените си очи изглеждахме толкова високодуховни, че сега ми е смешно и да си спомня. Няма да крия, че през първата година от моето пребиваване в България не се чувствах добре и много ми се искаше да се върна в Русия. С Божията помощ успях да преодолея това желание и, навярно заради това, Господ сякаш ми отвори някаква врата към вътрешния живот на страната и нейния народ. Удаде ми се да видя много добри неща, да срещна забележителни хора – удивително открити и искрени миряни, свещенослужители, монаси, представители на една много дълбока, почти непрекъсвала се църковна традиция.

Митрополит Натанаил 

Много интересен човек, който силно повлия на моя живот беше Неврокопският митрополит Натанаил. Когато се запознахме, той беше още епископ, викарий на Българския патриарх. Това беше истински монах, истински подвижник. Беше учил в Гърция, беше живял известно време на Атон, докато гръцката полиция, надявайки му белезници, не беше го извела от там, защото нямал гръцки паспорт. Митрополит Натанаил беше много цялостен, дълбок, духовно ярък и удивително смирен, кротък, притежаващ евангелска простота човек. Това съчетание на истински монах и истински архиерей ме порази за цял живот.

 

Ние заедно обикаляхме епархията му, селата. Обикновено аз отслужвах утренята, извършвах проскомидията, а той пееше и четеше, защото нямаше кой. Едва в края на утринните молитви той влизаше в олтара, обличаше богослужебните одежди и двамата отслужвахме литургията. Когато отивах в жилището му, той сам приготвяше храна, подреждаше масата, сам вареше кафе. За мен беше истинско откровение, че един архиерей може да се държи така. Т.е. това беше абсолютно достъпен човек, всеки можеше да го посети, около него имаше много млади хора.

Игумения Серафима 

Много интересна беше срещата ми с игумения Серафима, настоятелката на Софийския манастир „Покров Богородичен” в Княжево. Този манастир беше основан от архиепископ Серафим (Соболев), известния руски архиерей, управляващ руската църковна  общност  в България след революцията. Владиката бил истински монах, искрен и обичащ монасите човек. Днес той е причислен към лика на светците. При неговия гроб в криптата на руската църква „Св. Николай” постоянно приижда народ, както у нас  не секва и за ден поклонничеството при блажена Матрьонушка.

 

Майка Серафима по рождение беше княгиня фон Ливен; преди революцията нейният баща, княз Андрей, бил предводител на дворянството в Коломна, а през двадесетте години на двадесети век приел свещен сан в България. Самата тя беше завършила Богословския факултет на Софийския университет.

 

Манастирът, който  ръководеше, беше най-добрата девическа обител в България, с много сестри и със строг богослужебен устав. Общувах с майка Серафима доста често. Тя беше човек с удивителна дълбочина  – такива хора повече никога не съм срещал. Поразително в нея беше съчетанието на образованост, благородство и изключително богат духовен опит, което придаваше особена сила на всяка нейна дума. При нея ходеха мнозина български архиереи. Това казвам във връзка с въпроса:  има ли мъдри игумении, които могат да бъдат духовни наставници. Има, и аз видях това в нейно лице.

 

Когато учех в България, често се срещах с майка Серафима, задавах ѝ най-различни въпроси и се удивлявах на нейното отношение към света, на възгледите ѝ по отношение на духовния и църковния живот. И до ден днешен нейните отговори ми се струват много точни и дълбоки. Веднъж имаше такъв случай. Аз отидох при нея и ѝ разказах за една твърде нелицеприятна (така да кажем) постъпка на един човек, която засягаше отчасти и мен. Впоследствие този човек беше изключен от духовното учебно заведение, в което следваше. Но докато разказвах, ме порази реакцията на майка Серафима. Слушайки ме, тя повтаряше: „Бедният, бедният” – с чувство не просто на дълбоко съкрушение, а със сърдечна болка… Помислих си, че ако бях разказал това на друг човек, той вероятно би реагирал по съвсем друг начин: „Какво говориш? Виж го ти!… Негодник!” А тя наистина с непресторено състрадание – това беше естествената ѝ реакция – казваше за този човек единствено: „Бедният!” Това ме впечатли до дъното на душата ми и мисля, че Господ не случайно ми даде такъв опит: аз видях как трябва да се отнасяме към човешкия грях. Защото наистина за грешника нищо друго не може да се каже, освен това – бедният!

Архимандрит Назарий 

Често посещавах и манастира „Св. Архангел Михаил” в село Кокаляне. Казано по-точно, този уединен манастир е разположен в планината над селото. Около тридесет години там живееше забележителният духовник архимандрит Назарий (Терзиев) и много хора, в това число и аз, пътуваха от София при него да се изповядват. В предвоенните и следвоенните години в този манастир имало братство от руски монаси и през лятото, по няколко месеца, там живеел и владика Серафим. Това място също е тясно свързано с неговата памет.

 

Естествено, аз пазя чувство на благодарност и благоговение пред светините на България. През годините на следването ми се стараех да посещавам и Рилския манастир винаги, когато имах възможност: сядах в автобуса и тръгвах, за да мога да остана в манастира поне тридесет-четиридесет минути, да се помоля на преподобни Йоан Рилски и със следващия автобус да се върна обратно в София. Изобщо в България има добър, благочестив вярващ народ и България до ден днешен живее в моето сърце.

 

В тези години аз получих възможност да се запозная с църковния живот и на други поместни Църкви, защото ние, всички тези десетима студенти, изпратени за обучение в чужбина, започнахме да си гостуваме. Сега това едва ли може да учуди някого. Днес, слава Богу, хората свободно пътуват до други страни. Но тогава, в края на 80те години, това беше твърде „ексклузивен” опит, който по Божията милост ми се удаде да придобия. Пътувахме много из Сърбия, обиколихме почти цяла Румъния, чийто църковен живот е почти непознат  у нас, макар че тя с право може да се счита за най-православната страна в света. И накрая, най-ценното за мен – пътуванията до Гърция и до Света  гора Атон.

 

Градината на Света Богородица

За пръв път се озовах на Света гора през 1989 година, когато беше практически невъзможно един обикновен поклонник от Съветския съюз да попадне там. Само един път в годината официална делегация посещаваше руския манастир – на празника на манастира в деня на свети великомъченик и лечител Пантелеймон. По правило в тази група влизаха няколко лица със свещен сан, миряни на практика нямаше. Може да се каже, че достъпът на наши съотечественици както до Светите земи, така и на Атон беше на практика закрит.

 

Аз попаднах на Атон с помощта на владика Натанаил, тогава викариен епископ на светейшия български патриарх Максим. Той ми бе разказвал много за Гърция и за Света гора, където сам се беше подвизавал известно време и аз, естествено, неведнъж бях изказвал своето горещо желание да отида там. И макар че тогава това никак не беше лесно, то можа да се осъществи благодарение на връзките на владиката в гръцкото посолство. Дадоха ми виза и аз тръгнах, помня като сега, с автобуса „София – Солун”, имайки в джоба си двадесет долара. В Солун, отново с протекциите на владиката, отседнах в манастира „Света Теодора” и се запознах с игумена на манастира, приятел на владика Натанаил – архимандрит Василий, който впоследствие стана Еласонски митрополит. Той ми помогна да получа разрешение за влизане в Света гора. Това му се удаде много трудно. Ние с отец Василий почти цял ден обикаляхме кабинетите в Министерството на Македония и Северна Гърция и той трябваше да положи много усилия, убеждавайки, уговаряйки, а на моменти дори карайки се с някои от чиновниците, за да ми издадат разрешение. Щом разбираха, че  съм от Съветския съюз, веднага възникваха непреодолими препятствия, но в края на краищата, по Божията милост, той успя. Аз получих разрешение и отпътувах към Света гора.

 

Донякъде  бях подготвен от разказите на владика Натанаил за това, което щях да  видя, но въпреки това Атон ми направи смайващо впечатление. Преди всичко поразителен беше самият факт, че някъде на земята се е съхранило такова място – монашески рай; място, на което хиляда и петстотин години не е прекъсвал монашеският живот и се е запазила духовната традиция. Не може да се каже, че тогава разбирах това твърде дълбоко, но бях в духовен възторг от видяното.

 

Много добре помня как обикалях пеша манастирите на Света гора. Тогава на Атон се придвижваха или на собствените си крака, или понякога по крайбрежието, с катер или лодка. Нямаше такива удобства като сега, на практика никъде нямаше електричество, но имаше удивителна, неповторима атмосфера. За мен това беше едно от най-ярките впечатления в живота ми.

 

Много интересно беше в гръцките манастири – и затова, че в тях се пазеше непрекъсвалата се традиция на монашеския праксис, и защото в началото на седемдесетте години именно там бе започнало възраждането на монашеството, свързано с името на стареца Йосиф Исихаст. Удивително беше братството на Симонопетра, което със своя старец Емилиан, се беше преместило на Атон от Метеора, когато Метеора беше станала туристически център. Там можеше просто да ходиш и да гледаш как живеят монасите, как в тези манастири  се спазват всички правила на монашеското общежитие – и дори само това вече носеше полза. Спомням си какво силно впечатление ми направи манастирът Григориат със своето задружно братство, което изглеждаше като въплъщение на християнския идеал на земята. Ясно е, че всички тези впечатления са впечатления на поклонник, субективни до голяма степен, но въпреки това те си останаха с мен и оказаха голямо влияние върху моя живот.

 

За последните 25 години години Атон се преобрази и външно, и вътрешно. А тогава всичко беше много по-просто. Макар че повечето гръцки манастири още тогава бяха благоустроени в духовно отношение, външно те изглеждаха доста изоставени. А в славянските манастири – руския, българския, сръбския – освен външните проблеми, имаше какво да се желае и по отношение на вътрешния живот.

 

Когато за пръв път посетих българския манастир Зограф, там имаше седем монаси и чудовищно количество котки. Аз влязох в манастирския двор и спрях поразен: не знам колко бяха – сто или повече; навсякъде само котки. Седнах на пейка край вратата, където вече седеше стар-престар български монах. Казах му: „Отче, колко много котки имате в манастира!” Той въздъхна и каза: „Ех, синко, котки имаме, дал Господ – монаси няма”. Слава Богу, сега в Зограф е съвсем различно: има около петдесет  задружни млади братя.

 

Силно впечатление ми направи руският манастир „Св. Пантелеймон”. Без преувеличение това беше цял град, по-точно неговите руини – това, което беше останало от величествената рожба на православната Руска империя. Разрушени от времето, изгорели и просто изоставени сгради – и посред всичко това около тридесет монаси на територия, предназначена за няколко хиляди души.

 

Всеки манастир на Света гора е умалено копие на своята поместна Църква. И състоянието на руския манастир беше отражение на положението, в което се намираше Руската Църква тогава, в края на 80те години. Изобщо руското наследство на Атон беше в ужасяващо състояние. Когато вървиш из Света гора, навсякъде виждаш останки от стари руски килии и скитове. Те се отличават със своята руска архитектура, тя веднага може да бъде разпозната. И тогава всичко беше в такъв вид, в какъвто е у нас примерно някъде в Ивановска или Костромска губерния – полуразрушено,  с пропаднали покриви, с ръждясали и килнати кръстове.

 

Слава Богу днес манастирът „Св. Пантелеймон” е възстановен. Реставрирани са храмовете, обновени са крилата за гости и другите манастирски сгради и съоръжения. Вече много години посещавам Света гора и винаги отсядам в Руския манастир. Виждам трудовете на братята, доброто им отношение към поклонниците и това остава в сърцето за дълго.

 

„Най-ценното”

За голямо мое щастие в живота ми имаше много срещи с истински духовни, дълбоки, любвеобилни, вярващи, стремящи се към духовен живот, верни на своето призвание хора. Мисля, че именно такива срещи могат да дадат на човека сила да върви след Христос. В Древния патерик има такива думи (те принадлежат на преподобния Макарий Велики): „Аз не съм монах, но съм виждал монаси”. Именно тази възможност „да вижда монаси”, а в по-широк смисъл – истински християни, да живее редом с тях, да ги гледа как се трудят, как живеят, как се молят – е най-ценното, което Господ изпраща на човек по неговия път.

 

/откъс от подготвящата се за издание книга на митрополит Лонгин „По-близо до Бога – по-близо до хората”/

 

източник Православие ру