Предайте на хората: макар да умрях, съм жив!

Ноември 23, 2016 in В търсене на вярата, Начална страница

Автор : Свети Йоан Шанхайски Сан Франциски Чудотворец

 

Светител Йоан (Максимович), или както всички го знаят Шанхайски и Сан Франциски Чудотворец, е добре познат в целия свят със своите чудеса и със строгия и аскетически живот, който е водел. Огромната му любов към хората го е карала да върши безброй много милосърдни дела, лишавайки себе си от сън и почивка.

 

Светител Йоан е бил строг аскет, закрилник на бедните, сираците и немощните, благодатен целител на човешките души и тела, юродив заради Христа, съвременен апостол в Азия, Европа и Америка.Той никога не лягал да спи, нощите прекарвал в молитва. Господ Сам му откривал, кой се нуждае от помощ, и той неочаквано се явявал там, където е бил особено необходим. Владиката минавал през стени; прогонвал бесовете от обсебени; отговарял на незададени на глас въпроси; изцелявал безнадеждно болни, обречени на смърт хора; предварително знаел нуждите и скърбите на идващите при него. От него изхождала сила, привличаща хората повече, отколкото безчислените чудеса: това било силата на Христовата любов.

 

За вярващите от целия свят светител Йоан Чудотворец е бърз помощник в беди, болести, скърби и любвеобвилен утешител по време на всякакви страдания.

 

Постоянната му грижа за умъртвяване на плътта имала за основа този страх Божий, който владиката пазел по Преданието на древната Църква и Света Русия.

 

Носел Владиката дрехи от най-евтина тъкан и меки чехли или сандали, винаги без чорапи – каквото и да е времето. Често ходел бос, подарил сандалите си на някой бедняк. Той дори служел бос, за което бил подлаган на сурово порицание.

 

Сега вече е известно, че Владиката бил не само праведник и подвижник, но и толкова близък на Бога, че обладавал дар на прозорливост и по неговите молитви ставали чудеса.

 

Той посещавал и затворите, извършвайки Божествена литургия за осъдените на обикновена малка масичка. Но най-трудното дело за пастира е да навестява душевноболни и бесновати (Владиката ясно ги различавал). В предградията на Шанхай имало психиатрична болница и само той притежавал духовна сила да посещава тези тежко болни хора. Той ги причастявал и те удивително мирно го приемали и слушали, винаги чакали неговото идване и го посрещали с радост.

 

Той е ходел обикновено бос (за умъртвяване на плътта) – дори в най-големи студове. Случвало се, върви бос на студа по каменистата алея от корпуса до храма, който се намирал при вратите, а корпусът бил вътре в парка, на хълмче. Веднъж си бил наранил крака, докторите не можели да го излекуват, и имало опасност от заразяване на кръвта. Наложило се да вземат Владиката в болница, но той отказвал да лежи на креват. По настояване на началството той, в края на краищата, се покорил и легнал на легло, но сложил под себе си ботуш, за да му бъде неудобно да лежи. Сестрите от болницата, французойки, казвали: „Вие докарахте при нас светец!“ Всяка сутрин при него идвал свещеник, служил Литургия и Владиката се причастявал.

 

Една интересна случка от живота на светеца илюстрира неговото желание да не се осъжда ближния дори и при по-особени обстоятелства. Той винаги се е водил от огромната си любов към хората и се е молел за всички.

 

Веднъж в края на богослужението на Владиката му станало лошо, и той се съгласил веднага да се качи в килията си. Съпроводил го кадетският възпитател, който бил силен и висок мъж. Когато те отворили вратата на владишката килия, видели някакъв човек, който крадял. Като видял, че няма накъде да бяга, този човек изскочил през прозореца, намиращ се доста високо. Въпреки това кадетският възпитател се втурнал след него, но Владиката го спрял и казал: „Нека бяга. Аз го познавам, вчера дойде при мен, дадох му пари. Щом се е върнал, значи са му трябвали повече, нека бяга, аз ще се помоля за него.“

 

За почитащите неговата памет, свети Йоан Шанхайски и Сан Франциски Чудотворец върши големи чудеса и до днес. Нека просим неговото застъпничество пред Бога и макар да си е отишъл от този свят той е наш молитвеник на небето.

източник: из книгата „Свети Йоан Шанхайски и Сан Франциски Чудотворец“