Светогорски съвети към хората в света

Февруари 14, 2017 in Начална страница, Отечески съвети

Автор :

Вероятно няма на земята такъв човек, който да не би искал да е щастлив. Но представата за щастие у всеки е различна. Някой вижда щастието в материалните придобивки и богатството, някой в успеха и известността сред окръжаващите го, някои хора са щастливи със своята половинка, а за други щастието е в здравето…

Но светите отци на църквата ни разкриват, че истинското щастие за човека не се крие в светските удоволствия, които в един момент могат да изчезнат, а в Божията любов, която преобръща света около нас.
Например може ли някой да се осмели да каже, че монасите от Света Гора са нещастни, въпреки че те са далеч от светските удоволствия като изобилна храна, добър сън, богатство и други светски разбирания за понятието „щастие“.
1. Вяра в Бога

 

Разбира се, най-първата тайна за щастие на светогорците, това е вярата и любовта към Господа. Ако човек е в състояние да постигне това в своя живот, нищо не може да го направи нещастен.

 

Веднъж една жена попитала свети Порфирий Кавсокаливит защо нарича себе си щастлив, след като неговото здравословно състояние се е влошило сериозно. На това той отговорил: „Чети Светото Писание, ходи на църква, имай изповедник, причастявай се със Светите Тайни – с една дума бъди добра християнка. Тогава ти ще намериш радостта, която търсиш. Виждаш, че аз съм болен, но съм щастлив. Така и ти, когато си малко по-близо до Христос, ще спечелиш радост в своя живот.“

 
2. Освобождаване от суетата и тревогите

 

Свети Паисий Светогорец съветвал, че за да се чувстваме щастливи, трябва да живеем естествен и опростен живот, в който няма място излишният разкош, суетата и напразните вълнения.

„Когато веднъж в килията при мен дойде един лекар от Америка – казваше преподобния, – той ми разказа за тамошния живот. Хората там са се превърнали в машини – по цял ден вършат някаква работа. Всеки член от семейството трябва да има свой собствен автомобил. Освен това вкъщи всеки иска да се чувства комфортно, трябва да има четири телевизора. И така давай – работи, изтощавай се, печели много пари, че после да кажат, че си се устроил и си щастлив. Но какво общо има това със щастието? Този изпълнен с душевни смущения живот с неговата безкрайна надпревара – това не е щастие, а адска мъка.“

 

3. Трезвен ум

 

Монах Симеон Атонски има кратка притча, която ясно показва, че външните обстоятелства никак не влияят на това да се чувстваш щастлив или не. Спасението е в самите нас, затова трябва да имаме трезвен ум, за да устоим на трудностите.

 

Ето притчата: „Човек, който не можел да плува, от страх започнал да се мята в реката. Той започнал да пляска с ръце и в реката се появили вълни, които в страха си човекът помислил за опасно течение. Той се опитал да се бори с речните вълни. Накрая давещият се разбрал, че е нужно да се задържи над водата и постепенно доплувал до брега. Излизайки от водата, плувецът се огледал и видял, че реката е спокойна, а той през цялото време се е борил с вълните и пръските, които сам е създал. Всички нещастия започват от нас самите. Но ако въведеш ред в мислите си, при теб нещастията ще свършат.“


4. Чисто сърце

 

Според думите на св. Нектарий Егински, истинският път към щастието е да имаш чисто и добро сърце.

 

„Щастието – това е чистото сърце, защото такова сърце се доближава до Божият престол. Така казва Господ за тези, които имат чисто сърце: „Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще ми бъдат люде“ (2 Кор. 6:16). Какво още не им достига? Нищо, наистина нищо! Защото имат в сърцето си най-голямото благо – Самият Бог!“


5. Умението да прощаваш

 

Прошката – един от най-важните християнски добродетели. Следователно всеки, който се стреми към щастие, е длъжен да се научи да прощава на ближния. Благодарение на прошката човек освобождава сърцето си от товара на старите обиди, а радостното сърце винаги е щастливо. „Има такъв закон у нас: ако прощаваш, значи и на теб Господ е простил; а ако не простиш на брат си, означава, че грехът си остава в теб“ – казва св. Силуан Атонски.


6. Да даваш повече, отколкото да вземаш

 

За да си щастлив, е необходимо да поделяш радостите и щастието си с ближните. Ще речете, че в това няма никаква тайна, но по думите на монах Симеон Атонски това умение сред хората е едно от най-редките, но който го придобие, ще бъде щастлив.
7. Да се задоволяваш с малкото

 

„Желанията – боклукът на света“, казвал монах Симеон Атонски. Действително, човек колкото повече се съсредоточава върху своите желания, толкова повече се увеличава апетитът му, и не може да се насити, така човек обрича себе си на нещастие.

 

Свети Паисий Светогорец съветвал да се противопоставяме на желанията с умереност. „Щастието се придобива, когато искаме малко. Днес хората какво правят? Купуват… купуват… купуват вещи, коли, електроника и един куп неща, и естествено не им стигат парите, и те постоянно се намират в притеснение. Трябва да се задоволяваме с малко и да не се стремим към много, защото имаме необходимото, което ни трябва, не ни е нужно толкова много да работим. Тогава ще имаме повече време да стоим у дома с децата и семейството, с нещо да се занимаваме, да се помолим, и изобщо да усетим семейната топлина и уют, и да не бъдем в постоянно напрежение по пътищата“ – казвал старецът.

 

източник: Фонд „Православно наследие на Украина в Света Гора , Атон, 28 октомври 2016г.