Роптаещата съпруга

Февруари 20, 2017 in Отечески съвети, Семейство

Автор : Свети Порфирий Кавсокаливит

Жена на лекар травматолог била в отчаяние, защото съпругът й се пристрастил към безделничество. След работата в болницата той отивал направо в бара и се връщал вкъщи след полунощ, като оставял съпругата и децата, които почти не го виждали, сами цяла вечер. Тя негодувала, карала му се, а той в знак на протест се връщал вкъщи още по-късно от обичайното. Положението изглеждало безизходно.

 

Научавайки за отец Порфирий, нещастната жена побързала да отиде при него. Когато дошла в Калитеа, старецът, който не се отличавал с крепко здраве, бил силно изморен и не можел да приема хора. Много хора го чакали на улицата. Като разбрала, че отец Порфирий престанал да приема посетители, жената много се огорчила. Тя попитала моя приятел, който познавал семейството й, какво може да направи. Той я посъветвал просто да доближи стареца за благословение, като я уверил, че и обикновеното благословение върши чудеса.

 

Жената с трепет доближила килията на отец Порфирий. Не успяла още да се качи по стъпалата, когато чула глас: „А ти влез.“ Отец Порфирий „усетил“ нейната скръб и решил, че този случай не търпи отлагане, че трябва да се помага на семейството, корабът е попаднал в буря. Въпреки своята слабост, той приел жената „като духовно изключение.“ Когато излязла от килията на стареца, лицето й светело от радост. Тя ни разказа следното: „Отец Порфирий ми откри всичко. Той каза:

„Виждам неговите недостатъци, той има комплекс. Затова до късно седи в кафенето, за да забрави всичко. Освен това, ти непрекъснато мърмориш и той съвсем не иска да се връща вкъщи. Колкото повече мърмориш, толкова по-късно се връща. Сега ще правиш обратното. Колкото повече той закъснява, толкова повече ти ще се молиш за него, ще го обичаш и ще се стараеш да му услужваш. Тогава той лека-полека ще започне да се връща, все повече ще го тегли вкъщи, при жената, децата и проблемът ти ще се разреши.“

 

„Сякаш се събудих от кошмарен сън. Колко глупава съм била през цялото това време. Със своето мърморене аз едва не разруших семейството ни и не разбирах това“ – сподели ни жената. Тя точно последвала съветите на Стареца и скоро върнала съпруга си в семейството.

 

източник: из книгата на Свети Порфирий Кавсокаливит „Избрани съвети“