Промяна на ума

Март 1, 2017 in Беседи, Начална страница

Автор : Свети Йоан Шанхайски


Покаянието е изразено в гръцката дума μετάνοια. В буквален смисъл, тя означава промяна на ума. С други думи, покаянието е промяна на човешкото настроение, навиците, начина на мислене; промяна на нещо вътрешно. Покаянието е нов анализ на човешките отношения, промяна на живота.

Как може да се стигне до това? По същия начин, по който тъмната стая е осветена от лъчите на слънцето, когато човек влезе в нея. Гледайки в стаята, която е в мрак, той може да види само някои неща, а по-голямата част от нещата, не може да ги види, но не се съмнява в тяхното присъствие. Много неща се виждат различно от това какви са в действителност. Човек трябва да се движи внимателно, защото не знае какви препятствия може да срещне. Въпреки това, когато стаята светне, нещата се виждат по-ясно и движенията са по-освободени.

Същото се случва и в духовния живот.

Когато сме потопени в грехове и нашият ум е зает с житейски грижи, ние не забелязваме състоянието на нашата душа. Безразлични сме към това, какви сме вътрешно и дълго оставаме на погрешния път, без да сме наясно с това.

Но когато лъчът на Божията Светлина проникне в душата ни, каква мръсотия виждаме в нас! Колко много лъжи, колко много неистини! Колко много мръсни дела се разкриват, за които сме смятали, че са правилни! И ни става ясно кой е правилният път.

Ако тогава разпознаем нашето духовно нищожество, нашата греховност и сериозно искаме нашето поправяне, то сме близо до спасението. От дълбочината на душата ни, със сълзи молим Бога: „Смили се над мене, Господи, смили се по Твоята голяма милост! Прости ми и ме спаси! Дай ми да видя собствените си грехове и да не осъждам моите братя!“

източник: hristijanskiportal.com