Болничната стая, в която св. Нектарий Егински починал

Март 13, 2017 in Начална страница, Сладкарница

Автор :

 

 

С надпис е записано: „В тази стая блажено се упокои свети Нектарий Егински, митрополит Пентаполски и чудотворец, вечерта в неделя, 8 ноември 1920 г. Тук извърши и първото чудо след упокоението си върху един болен пациент.“

 

Свети Нектарий починал в Атина вечерта на 8/21 ноември 1920 г., на 74-годишна възраст, след като е бил хоспитализиран заради рак на простатата. Честването на неговата памет е преместена на следващия ден, 9/22 ноември, защото в деня на неговото упокоение Църквата празнува Събора на Архангел Михаил.

 

По време на последните дни от живота му, светецът бил прехвърлен в стаята за нелечими пациенти в болницата, заедно с други бедни умиращи хора. До неговото легло е лежал пациент, който от много години бил парализиран. След като Светителя се е упокоил, една от медицинските сестри заедно с монахинята , която придружавала св. Нектарий, започнала да подготвя тялото за пренасяне в Егина и за погребение. Когато съблякла старата му долна вълнена риза, я оставила на леглото на парализирания човек и продължила с подготовката. За чудо, парализираният човек изведнъж оздравял, станал от леглото си и прославил Господа. Никой не можел да го проумее. Сестрата и монахинята стояли с отворени уста. Един парализиран, като по чудо се бил излекувал, а мъртвото тяло на Нектарий излъчвало благоухание. Това е първото чудо, което се е случило след смъртта на светеца, с което Господ потвърдил светостта на митрополит Нектарий.

 

Болничната стая (номер 2 на втория етаж в болницата Аретаео), в която починал светецът е светилище, което е посветено именно на него. Пред неговата икона постоянно гори кандило, а реки от верни хора ежедневно посещават стаята, особено болни хора, които се молят на този човеколюбив чудотворец. По неговите молитви мнозина получават сила и смелост да издържат, узнавайки, че дори в болестта е възможно да има постоянно общение с Бога. Не малък е и броят на излекуваните хора от всякакви болести от всички краища на света.

Свети чудотворче Нектарие, моли Бога за нас!

 

източник: Православие.мк