Преодоляване на похотта

Май 5, 2017 in Начална страница, Отечески съвети

Автор : протоиерей Андрей Ткачов

 

Христос Воскресе, скъпи братя и сестри! Благословеният во веки от небесата и от земята наш Господ Иисус Христос не донесе на Земята никакви нови учения и особени правила, а нов живот.

 

Той вдъхна живот в овехтялото човечество, обнови чрез вода и дух разтлялата се поради греха наша природа, взе върху себе си нашите грехове, вдъхна живот в нашата смъртна вцепененост, отиде на кръст заради нашето беззаконие и създаде ново човечество. Защото християните са нови хора, а сам Господ е новият Адам, родоначалникът на новото човечество. Тази новост в нищо друго не се проявява така ярко, както в хората, които са победили блудството.

 

В една от проповедите си св. Йоан Златоуст казва, че езичниците са умеели да се борят с всички грехове  – те са могли да презират богатството, да се оттеглят от властта, да се отнасят с търпение към обиждащите ги и да им прощават великодушно, да бъдат мъжествени на война, да постят и да се въздържат, да раздават богата милостиня. Те могли много неща, освен едно – да победят похотта.

 

Тези, които успели да покажат обновената човешка природа са християните, победили похотта. Неотдавна  Църквата чества паметта на една такава жена – мъченица Томаида Египетска. Тя била съвсем младо момиче, което се омъжило много рано според обичая (тогава се женели на 12-13-14 години и на 16-17 вече били имащи опит в брачния живот и умеещи да водят домакинство жени.

 

И ето, случило се, че тя се понравила на нейния свекър – на бащата на съпруга й, който пламнал от незаконна любов към нея. Веднъж, когато съпругът й не бил у дома, той започнал да се домогва до нея. Тя го отблъснала, като му казала, че дори  да я насече на парчета, не би се съгласила с подобно нещо. Заради Бога не бива. В гнева си той я убил, като я съсякъл с меч и веднага след това ослепял. Наказан за деянието си, той не можел да излезе и блуждаел из стаята, търсейки вратата. Намерили го край трупа на неговата снаха. Постигнало го справедливо наказание. А младата жена била погребана в манастирското гробище. Някои от монасите започнали да се възмущават: Какво е това – казвали те – някаква обикновена жена, убита от свекъра си, да бъде погребана на монашеско гробище и то в мъжки манастир!? Но игуменът им казал: Макар да е млада по възраст, тя е наша майка – на вас и на мен, защото умря за целомъдрието.

 

Монасите, измъчвани от блудна похот и страдащи тежко от различни бесовски нападения, намирали велико облекчение край гроба на света Томаида. Тя е влязла в църковното предание, като помощница на борещите се с блудната страст. Самият аз знам много случаи, когато известни духовници и старци са давали съвет на страдащи от блудни нападения да се молят на много светци, победители на блудната похот, между които и света Томаида Египетска.

 

И така, християните са новото човечество, което не е подвластно на разтлението на блудната похот. Всичко могат езичниците, само да побеждават похотта не могат и не искат. Ние с вас трябва да искаме и да умеем да побеждаваме похотта, затова страдаш ли от нея или не – помни – имаме помощници и Томаида е една от тях.

 

Христос Воскресе!

 

Източник: Православие ру