Целта на брака не са щастието и децата, а сключване на вечния съюз с Жениха Христа

Май 9, 2017 in Беседи, Начална страница, Семейство

Автор : Митрополит Атанасий Лимасолски

 

 

- Защо младите хора, дори тези, които са в Църквата, срещат трудности и не могат да създадат семейства?

 

- Ако зададеш въпрос на един свят човек:„ Там където си, има ли светии?“ Ще ти каже:„ Да, всички са светии, няма никой лош тука.“ Старецът Паисий още когато ставаше въпрос за дявола, не го е наричал дявол, за да не го обиди и му е казвал„ дангилаки“, като играчка малка, която е любимец на децата. И му е казвал:„ горкичкият дангилакис“ с любов. Когато в живота си не можем да намерим един подходящ човек за нас, тогава проблемът е в нас самите. Ние имаме нещо, което не е както трябва. Имаме нужда от очила, образно казано, за да можем да виждаме малко по-добре. За чистия човек всичко е чисто. Разбира се, човек за да избере някого в живота си, има нужда от много голямо внимание. Но кой съм аз, защо не мога да намеря човек, който да е за мен. Кой мисля, че съм аз, че няма нито един достоен да се омъжи или да се ожени за мен. Нужно е малко повече смирение, което ще помогне на нещата за да тръгнат по друг път.

 

- Владико, бих искал да Ви задам и някои въпроси за православното семейство – те са особено актуални днес. Преди всичко как правилно да разбираме ролята и мястото на жената в съвременното православно семейство?

 

- Безусловно, не само да готви. На гръцки тайнството брак се нарича “Последование на венчанието”. И казваме: “Венчава се Божият раб Андрей за рабинята Божия Мария”. Какво значи това? Че той я поставя на главата си като венец. Разбира се, не като трънения венец на Христа. Но като един красив венец, с който трябва да се гордее и да се радва. В древна Гърция с венци са увенчавали спортисти, атлети. И съпрузите се явяват един на друг венци, които Бог им е дал. Затова съпругът (съпругата) се старае да бъде в живота си чист и целомъдрен. И пред Бога той (тя) обещава, че ще вървят към Бога със съпруга или със съпругата си.

 

Целта на брака е сключване на вечния съюз с Жениха Христа

 

Целта на брака не е само в раждането на деца. Нито пък се състои в щастието – това също е вторична цел. В брак се встъпва не само за да си прекарваш добре и забавно. Целта на брака е вечният съюз с Жениха – Христа. Затова говори и апостол Павел, че „ тази тайна е велика“. И ни сочи брака на Христа с невестата – Църква. Ако не приемем това за първа цел, а всичко първостепенно заеме първо място, тогава бракът ни е в опасност – може да се разпадне. Например, ако нямаме деца, означава ли, че бракът ни е невалиден и ние сме неудачници? Или, ако имаме икономически трудности, нямаме дом или нещо друго, значи ли, че бракът ни е несполучлив? Или, ако жената се разболее и бъде прикована към постелята, или детето ни се разболее, или самите ние сме болни, означава ли, че бракът ни е нещастен? Не, разбира се, напротив! Това означава, че бракът ни има повече възможности за достигането на своята главна цел.

 

Веднъж при стареца Паисий дошла група от млади студенти. Те го помолили: „Моли се да си намерим добри момичета и те да ни бъдат добри съпруги.” А старецът много обичаше да се шегува. И ги пита: „А вие църковни хора ли сте?“ Отговарят му: „Е, стараем се.“ – „А не ви ли е срам, че искате добри момичета?“ – Отче, а какви да вземем?“ А той им казва: „А какво ще стане с другите момичета, тях кой ще ги вземе? Нима трябва да ги затворим в консерва, като шпроти, така ли? Нека добрите да вземат лошите, а лошите да вземат добрите. Аз ще се моля да си намерите най-ужасните момичета на света.“ Разбира се, после половината от тези младежи станаха монаси.

 

- Какво трябва да прави съпруга, когато другия не иска да има деца или да са повече?

 

- Трябва да уважи свободата на другия човек. Не може в брака да взимаме решения самостоятелно. Дори и за по-тънките моменти на съпружеската връзка. Свети апостол Павел казва: „със съгласие“ и не единият от двамата съпрузи да решава. Свети Йоан Златоуст е имал много причини и много слова спрямо тези съпрузи, които заради благочестие са причинявали неприятни моменти на съпрузите си чрез въздържание и чрез различни аскетически подвизи. В брака не си сам, не можеш сам да решаваш. Ти съществуваш заедно с другия човек. И ако ти пожертваш своята воля заради любовта на твоя съпруг или съпруга, тогава ще почне да действа Божията благодат и ще стане нещо по-добро.

 

 

източник: Православие.ру ;„Седмица на Православната книга“ – Варна