Английският лорд, който станал православен християнин

Юни 13, 2017 in В търсене на вярата, Отечески съвети

Автор : Старецът Никон Светогорец

 

 

Веднъж в един манастир ми се случи да се запозная с един човек, за когото казваха, че притежавал особени дарования. Беше красноречив, добре образован, владееше пет езика, много приятен събеседник, с когото бързо се сприятелихме. Казваше се Андонис и преподаваше Дзен-будизъм в Солун, в собственото си училище. Постоянно обичаше да изтъква способността си да предвижда някои неща и искаше всички да разберат за изключителните му умения.

 

Във връзка с това ми каза:

 

- Една нощ вътрешното ми чувство ми подсказа, че ще има земетресение и казах на майка ми:

 

- Облечи се, ще направим една разходка…

 

- Толкова късно? В 11 часа през нощта?

 

- Да, ще се поразходим малко…

 

Жената се облякла, те излезли на един площад и зачакали.

 

- Накъде ще се разхождаме?

 

- Мамо, седни тук на тази пейка.

 

Жената тъкмо седнала, и целият град започнал да се тресе. Било земетресението през 1978 г., когато се срутил един жилищен блок и загинали няколко души.

 

- И защо ти се струва странно, че притежавам изключително чувство? – ме попита той в тая връзка.

 

- Казах му:

 

- Ти светец ли си?

 

Не беше толкова глупав, за да каже да, но и не можеше да допусне в своята интелигентност, че е обладан от демони. Каза ми:

 

- Не съм светец, но това не означава, че съм обладан от някой демон. Когато преди земетресение кучетата почнат да лаят, козите да блеят, котките да мяукат, и след това последва земетресение, как да разбираме това? Означава ли, че животните са демонизирани?

 

Не можех да го убедя, че неговата информация идва от демон. Защото има дебели демони, и други, които са много слаби, като острие на бръснач, и демони на интелекта, в чиито ръце, за нещастие попадат някои. Някои обладани биват като вдигани във въздуха, страдат явно, и се спасяват по благодат, защото Господ счита живота им като мъченичество. Но когато демонът хваща някого чрез ума му, само покаяние може да му помогне.

 

- Но защо трябва да се покайвам? Само защото имам свръхчувство, което нямат другите хора?

 

Има много случки, станали с този обладан и св. Паисий, но сега ще ви разкажа само една от тях:

 

Бяхме тръгнали от манастира Ивирон за Карея. Стигнахме до едно отклонение от пътя, една пътечка вляво, която водеше към мястото, където живее св. Паисий, и Андонис внезапно каза:

 

- Видях със своето шесто чувство стареца Паисий, седнал на някаква каменна плоча, извън килията си. Стържеше с някакво парче стъкло някаква дървена част във форма на овал.

 

Всъщност ставаше дума за едно майсторско умение на св. Паисий. Той изрязваше парче дърво от някой пън, изглаждаше го със стъклена отломка, като с шкурка, вграждаше с помощта на нещо като преса образа на Св. Богородица и го даваше за благословение.

 

- Как мислиш, истина ли е или дяволска измама? – ми каза Андонис.

 

Изкачихме се по пътеката и стигнахме до килията на св. Паисий. Всичко бе така, както го беше видял бесноватия, но св.Паисий не се виждаше никъде.

 

Дяволът не може да вижда в бъдещето, това е едно от големите му нещастия. Няма тази възможност, както ние си мислим, но черпи сила от нашето невежество. В случая нямаше как да знае дали св. Паисий вече е в килията си, или не. Междувременно, докато се чудех какво да мисля, а Андонис се оглеждаше с недоумение, св. Паисий, който беше предвидял ситуацията и нарочно се беше прибрал, излезе от килията си и каза:

 

- Обладани човече, измамен от видението си, не очакваше да ме видиш тук, и разбра ли сега, че всичко това ти го показва дяволът?

 

- Сега разбра ли какво представлява дяволът? – му казах и аз. – Убеди ли се сега, когато не го видя в положението, в което ти го показа врага?

 

Така се демонизират онези, които са много интелигентни – философи, писатели, и т.н. Не могат да се спасят чрез силата на Божията благодат, защото от гордост не разбират, че са обладани…

 

Веднъж един английски лорд, който пътувал със своята яхта дошъл в манастира Филотей. По-късно ни разказваше:

 

„Преди време пристигнах на един много красив остров и гледам – нещо много необичайно. Някакъв мъж, облечен в широка, черна дреха и черна шапка на главата. Оказа се, че бил свещеник – дотогава не бях виждал такъв. Нещо ме накара да го последвам. Спря под едно дърво, удари една камбана, която висеше на него, после извади от джоба си ключ и отключи църквата. Влязох след него и усетих онази особена мистична атмосфера, която има само в православните храмове. Не разбирах какво отслужва свещеникът (по-късно, когато взех да разбирам – мисля, че беше вечерня или молебен канон). Когато свърши, приближих се и запитах:

 

- Защо носите такива дрехи?

 

- Така ходят облечени всички православни свещеници.

 

- А каква е разликата между вас и нас? С какво се различават православните от протестантите и от папистите?

 

Той ми обясни някои неща на английски, даде ми да прочета Новия завет, препоръча ми и други православни книги на английски език. Прочетох ги, останах очарован и реших да стана православен християнин. С такава настройка отидох на Света Гора в манастира Филотей, за което ме беше посъветвал също отецът.”

 

Когато го посрещнахме, му казахме, че не може да се кръсти толкова скоро, нужна е известна подготовка.

 

Катехизирането му продължи повече от година време, докато го допуснем до Свето Кръщение. Беше на голям празник – Благовещение, което се чества във Филотей особено тържествено. Освен това искахме да почувства по един незабравим начин атмосферата да бъде кръстен именно тогава.

 

На този ден манастирът се напълни с народ. Веднага след литургията извършихме Светото Кръщение. Накрая той прие Свето Причастие за пръв път в живота си, вече като православен християнин.

 

След това излезе на двора, облечен в бялата кръщелна дреха и с голяма свещ в ръка. Поздравихме го и го нарекохме с новото му име – Евангелос, което подхождаше на този голям празник. Когато игуменът излезе на двора, той ми каза:

 

- Виждам сияние около главата на игумена Ефрем.

 

Сега отец Ефрем се намира в Аризона. Не е чудно, че англичанинът го видя с ореол, защото през цялото това време бе чувал само хубави неща за отец Ефрем – за неговата святост, аскетични подвизи и т.н. Ако се възхищаваш от някого, не е трудно да си го представиш с ореол около главата, криле на гърба или още с какво ли не.

 

След миг той ми каза също:

 

- Не се обръщай.

 

- Но какво става? – го питам. - Какво има?

 

- Има един обладан.

 

Дворът беше пълен с народ, стотици хора.

 

- Има един обладан – повтори той – който има в себе си демон, ужасен и опасен, но много фин, като кадифе.

 

Когато се обърнах да го видя, почти останах замаян, беше Андонис, същия онзи обладан, за когото разказвах преди. Едва преди по-малко от половин час бе кръстен, а виждаше такива неща, за които преди бе немислимо. Сред стотици хора разпозна един обладан, и не само, че е обладан, но и какъв демон го бе обсебил. Ето това означава силата на Кръщението, силата на тайнствата на Православната Църква. Това не опира до теология или до философия, а до опитност, ние ги приемаме и живеем с тях. Ако нямаме жива вяра, не можем да разберем нищо. Всичкото знание на света е като въздуха. Знание има във всяка една библиотека. Знаете ли колко учени имат знания много повече от нас? Но не знанията ще ни спасят, а нашият живот. И не всички свещеници осъзнават това. Нужно е да изживееш някои неща…

 

превод от гръцки