За да ни изпрати Бог деца и ние трябва да допринесем нещо

Юни 20, 2017 in Начална страница, Отечески съвети, Семейство

Автор : Старецът Гавриил Светогорец

 

 

Децата ни ги дава Бог. За да ни изпрати Бог деца и ние трябва да допринесем нещо. Трябва да се изповядваме, както е установено, да водим църковен живот, да постим, да се молим, да четем Свещеното Писание и, разбира се, да раздаваме милостиня на бедните. Това първо.

 

Второ. На Атон има особени светини. Най-напред във Ватопед, където е поясът на Света Богородица, който жената трябва да върже на талията си и да го носи. Ако това не помага, мъжът може да се поклони на ходилото на света Анна и да се помоли при него в едноименния скит. Може да се запише четиридесетница на Атон. Искам да припомня,че света Анна е била безплодна и, като получила особена Божия помощ, родила нашата Пресвета Богородица. Ако и това не помогне, в манастира Хилендар се намира лозата на св. Сава, чиито плодове също могат да се приемат с пост и четене на канони.

 

Трябва да се знае, че понякога Бог не дава деца по особени причини, които са известни само Нему. Някога отдавна в скита „Света Анна” се подвизаваше йеромонах Йоаким Спицерис. Веднъж една жена му написала писмо: „Отче, моля Ви да извършите специална молитва за мен, защото мечтая да родя дете.” Той се помолил и й изпратил такъв отговор: „Бог не ти дава чедо, защото не изпълняваш Неговите заповеди”. Виждате ли, главната причина е грехът.

 

И така, има много причини, но най-често Господ изпитва нашата вяра. Спомнете си как Господ изпитвал вярата на патриарх Авраам, на светите праотци Йоаким и Анна, на света Анна – майката на пророк Самуил. Наистина, това е било хиляда години преди Христа, но и сега е същото – и сега, ние искаме от Бога същото.

 

Разбира се, случва се и мъжът да не оказва на жената достатъчно внимание и, лишавайки я от внимание, не и дава да се открие. Още повече, ако те живеят като куче и котка. Още повече, ако си създават проблеми един на друг. Това е естествена и очевидна причина.

 

Когато детето се ражда с проблеми, винаги има очевидна причина за това. Знаете ли, случва се родителите, които се събират телесно, едновременно с това да извършват смъртни грехове. И всичко това се предава в телесното общение. Нашите старци казват така: демоните на блуда, на хомосексуализма и на други страшни плътски страсти се предават по наследство. Родителите, извършващи смъртни грехове или имащи товар от лоши навици, предават всичко това на децата. Господ е скрил от нас физическите механизми на предаването на страстите, но в духовен план това е съвсем очевидно.

 

Безотговорното отношение към кръщението, когато избират за кръстници който им попадне – това също влияе на детето. Нали кръщението е второ раждане. Кръстниците се свързват с детето и след това могат да влияят върху него, така както и родителите по плът. Ако кръстникът или кръстницата извършват смъртни грехове, това оказва влияние върху кръщелника. Преподобни Георги Карслидис имал голям пророчески дар. Между впрочем неговата икона е отзад. Веднъж при него дошла жена с дете. Детето било страшно болно – било на практика парализирано. Благочестивата жена се разплакала в покаяние пред него: Виж, отче, какво направих на сина си със своите грехове”. А той й отговорил: „Ти не си виновна. Жената, която, без да размислиш, си избрала за кръстница, е направила аборт и това влияе върху детето”.

 

Друг път при него донесли бесновато дете и той, като се помолил, отговорил така: „Това дете страда, защото родителите му са го заченали на Разпети Петък”.

 

Обикновено Бог наказва родителите, които правят аборти с това, че децата им се раждат неизцелимо болни, със страшни заболявания. Разберете, това не е наказание. Бог иска да подтикне родителите към покаяние.

 

Вижте, има много причини. В древност хората били много по-невинни и чисти. Жените не употребявали противозачатъчни средства, не правели аборти. Хората преди никога не са яли толкова химикали, които изтощават организма и, в крайна сметка, водят до безплодие.

 

И така, ако причините са в нашите грехове, то изцелението е единствено в искрената и нелицемерна вяра и в благодатните средства.

 

Източник: Исихазм ру