Измоленият кръст

Октомври 2, 2017 in Начална страница, Сладкарница

Автор : О. Николаева

 

Както са твърдели светите отци – измоленият кръст е най-тежкия.

 

Например, майка ми винаги е мечтала да не й се налага да мие съдове и да чисти къщата.

 

А моята приятелка Люля, актриса и певица, мечтаеше да емигрира („ах, само да мога да се измъкна от тая проклета страна“).

 

А моят приятел Леня Золотаревски мечтаеше да стане баснословно богат.

 

А красавицата Ирен мечтаеше да се научи да управлява лека кола и да си купи „нещо като Алфа-Ромео“.

 

И ето ти на – майка ми получи инсулт и последните десет години от живота си не миеше съдове, нито чистеше къщата, само лежеше на легло.

 

А Люля замина за Израел и там се засели в един кибуц и от актриса, певица и балерина стигна дотам, че за едната прехрана да чисти гора и да събира клони и цялата й задгранична кариера се сведе до обикновена самодейност – да пее по празници по трапезарии и да разказва с актьорско майсторство разни вицове.

 

А Льоня Золотаревски стана приказно богат, но му отвлякаха детето и поискаха откуп. И след като откупи сина си, той така силно заекваше, а самия Льоня скоро умря от левкемия. Лекарите казаха – от преживения стрес.

 

А красавицата Ирен се научи да кара кола, но тъй като нямаше средства, тя продаде новия си тристаен апартамент и за тези пари си купи Алфа-Ромео и нае двустаен апартамент в центъра. Но по-нататък собствениците на квартири внезапно вдигнаха наемите до небесата. От нерви Ирен катастрофира и разби колата си.  В резултат тя се принуди да се пренесе при бившия си мъж. Той живееше там с една млада жена и двамата си малки сина.

 

Ирен живя при тях половин година в техния килер, а после изчезна някъде.

 

Честно казано, сега постоянно си мисля – „Слава Тебе, Господи, че Ти не изпълни някои мои безумни желания!“

 

Източник: из книгата „Небесен огън“ и други разкази