За мъжката отговорност

Октомври 12, 2017 in Начална страница, Семейство

Автор : Автор: свещеник Петър Гурянов

Днес живеем във време, когато мъжете са слаби. Нямам предвид всички мъже, но за съжаление достатъчно многото такива. Външно съвременните мъже изглеждат достатъчно успешни – развиват се в много отношения, спортуват, посещават фитнес-зали, гледат да са в крак с модата и да се хранят здравословно, да развиват успешен бизнес, но всъщност са толкова слаби и беззащитни, че жените в някои отношения ги превъзхождат по сила. Мъжът може да бъде и олимпийски шампион, да оглавява списъка на Forbes и да бъде в числото на най-желаните съпрузи, но при всичко това да си остане нищожно слаб. Често зад прекрасната външност се крие едно страхливо момченце. И дори физическата издръжливост, умението да печели добре, волевия характер и бруталния изглед не може да бъде главната сила на мъжа.

 

Какво представлява мъжката сила? Това е преди всичко чистота на душата, и умението да се противостои на злото и на греха! Нима силният мъж може да изневери на жена си и да зареже детето си? Нима силният мъж може да лъже и да предава? Нима силният мъж може да се бои да поеме отговорност? Страшно е да се помисли, какво може да се случи, ако, не дай Боже утре избухне война… В същото време, когато милиони мюсюлмански мъже стоят в джамиите и се молят, болшинството православни се отдават на гуляи и блудство. Нима може да защити Родината си онзи, който предава най-близките си и даже родните си деца? За каква доблест, храброст и благородство можем да говорим, когато мъжете са се втренчили само в това да удовлетворяват животинските си инстинкти и обладани от жажда за власт и лесна печалба, са готови да предадат всичко свято? Разрушават семействата си, карат жените си да правят аборти, скандалничат и носят страдание и болка на близките си. Извинете ме, но дори животните не постъпват така. Слабите мъже не могат да обичат и да правят жертви. Всички семейни драми и трагедии са следствие на мъжката слабост, гордост и блудство.

 

Мъжът трябва да бъде глава на семейството – не някой деспотичен глупак, а отговорен за всичко. Глава на жената е мъжът, а глава на мъжа е Христос. Единици живеят на този принцип, а повечето са „семейства“ само по име. И виновен за това е мъжът! Та нали мъжът без Бога, без вяра, е слаб и беззащитен. Колко горчиво е да слушаш, как понякога дори при изповед, вместо да се покаят, мъжете обвиняват своите жени, без изобщо да признават вината си. Каква страхливост и подлост! Аз не оправдавам жените. Ако те не са целомъдрени преди брака и верни по време на него, ако нямат любов и смирение, семейните отношения са обречени. Но по-голямата отговорност все пак носи мъжът.

 

Със своята духовна слабост мъжете се боят да понесат отговорност. Но пък за сметка на това въобще не се боят да блудстват, да прелъстяват жени и да се хвалят със скотските си похождения. Истинският силен мъж покровителства избраницата си, създава семейство в морална чистота без блудство, в семейния си живот е верен и предан на любимата си и я пази от злото. Да, такива са рядкост. Но, слава Богу, все още ги има и благодарение на тях не всичко е загубено. А на блудниците им е тежко на душата, съвестта им ги мъчи, но все пак, нали си стоят в ноктите на дявола, и играят по свирката му, не им остава нищо друго, освен покорно и безропотно да изпълняват волята на сатаната. Колкото по-надолу слиза човек в блатото на греха, толкова повече бесът отслабва духовното му зрение. Човек ще се чувства зле, дори и външно да изглежда „добре“. Той ще вие от мъка и безнадеждност, но никога не ще разбере причината за своите страдания. И всичко е заради това, че той живее без Бога, отдавна е продал съвестта си и е забравил пътя към храма… Откъде ще намери сили да противостои на злото? С голи ръце срещу дявола? О, нека да не подценяваме силите му и да надценяваме своите възможности. Неговата цел е да унищожи, разруши, погуби!!! На него всичко му се получава, ако живеем без Бога.

 

Тези, които са се омъжили за слаб мъж, трябва да се смиряват и да се молят усърдно. А  неомъжените съветвам да бягат като от огън от блудниците и слабите духом, и особено да отделят внимание на духовния живот на своя избраник, на неговото отношение към Бога, към вярата – това е най-главното. Защото силният мъж отива в храма, моли се за близките си, живее по християнски и не се бои от нищо в тоя свят, освен от греха. Ако православният мъж не започне да се променя с Божията помощ и не стане истински воин Христов, то той неизбежно ще погине, ще загуби и всяка една война…

 

Източник: Православное семья