От какво да се ръководи свещеникът, когато искат от него благословение за “ин-витро”?

Октомври 14, 2017 in Свещеническа конференция

Автор :

Днес много свещеници се срещат със семейства, които искат да имат деца и не могат? Някои семейства се смиряват, а други искат да заченат дете по всякакъв начин, в частност – чрез ин-витро. Какво да отговори свещеникът в такива случаи?

епископ Пантелеймон (Шатов), Москва:

Ако жената все още се кани да се обърне към ин-витро, бих й казал, че при създаването и усъвършенстването на този метод са погубени стотици хиляди неродили се деца, че стотици хиляди замразени младенци, на които при зачатието от Бога се дава душа, лежат по хладилниците из целия свят и съдбата им е трагична. Бих й казал, че често в процеса на приложение на тази технология децата умират или се раждат инвалиди – по-често, отколкото при естествения, установен от Бога, ред за зачатие и раждане. Бих й казал, че това не е благословено.

Бих добавил и това, че има много деца, които по една или друга причина са лишени от родители, и ако нямаме свои деца, можем да осиновим тях.

протойерей Димитрий Смирнов, Москва:

На първо място, лекарите отдавна са превърнали ин-витро в бизнес. Затова те могат да ти разказват за една-две оплодени яйцеклетки, а на практика да правят запас от много повече. В този смисъл на тези бизнесмени не може да се има никакво доверие. Заради своя бизнес те могат да направят какво ли не.

Второ. Аз имах приятел, който влизаше в състава на нашия обществен съвет по биомедицинска етика, професор и академик от Руската академия на науките – Юрий Петрович Алтухов (генетик, доктор на биологическите науки). Той ми каза, че по негова статистика до 25 % от децата, родени ин-витро, имат психически нарушения.

Трети аргумент. Болшинството от тези манипулации водят до смъртта на ембрион, т.е. на човек. Защото често нещата не стават от първия път. Родителите съзнателно поемат риск от убийство на своите деца.

И четвърти, главен аргумент. Това е вмешателство в Божия план.

Бог Сам знае кому ще се роди дете, а кому – не. На кого да вземе жената, а на кого да даде тя да го преживее и да го погребе. За вярващия човек този аргумент би трябвало да е достатъчен и не са нужни никакви други доказателства от техническо естество.

Като алтернатива, на съпругите, които искат, но не могат да имат деца, може да се предложи обикновената инсеминация, при която се вземат сперматозоиди от съпруга и се влагат в матката на съпругата.

АГ доктор Роман Хетманов: При подготовката на жената за този метод, й се дават огромни количества хормони, които впоследствие може да предизвикат рак.

 

Източник: Пастир ру