Сърцето може да се лекува само със сърце

Ноември 20, 2017 in Начална страница, Сладкарница

Автор :

 

В днешно време е на мода да бъдем скептични и цинични. Никой не вярва в чудесата и в любовта. Казва се, че трябва да живеем не със сърце, а с разум.


Хората живеят скучно, загубили са духа на авантюризма, престанали са да се вглеждат в очите на своите любими жени, да вършат прости и обикновени неща.


Искрените чувства съществуват. Именно за това ние искаме да ви разкажем една забележителна история!

 

Академик Владимир Андреевич Алмазов заслужено се смята за един изключителен кардиолог. Трябва да се отбележи, че в неговия кабинет винаги е стояла стъкленица със спирт, в която имало човешко сърце. Всеки студент знаел историята за появата на тази загадъчна стъкленица…

 

В самото начало на 50-те години на 20-ти век, когато Алмазов бил все още студент четвърти курс, в Първи медицински институт, постъпила девойка с практически неизлечимо за това време заболяване. Нейната диагноза била „изострен септически ендокардит“.Младата пациентка била преглеждана от много специалисти, професори и стажанти. В това число се включил и един техен състудент, а именно бъдещият академик Алмазов. Дали студентът открил някакъв революционен метод за борба с тази болест. Не, просто се привързал със сърцето си към болната девойка.


За съжаление, младежът не знаел, как се лекува „изострен септически ендокардит“, но знаел на какво се обрича. Всеки ден посещавал умиращото момиче, носил й цветя и дълго време прекарвал в болничната стая. Момичето също обикнало този стажант, и за учудване на всички, след време започнала да се възстановява.


В крайна сметка болестта просто изчезнала, а девойката станала съпруга на грижовния стажант. Те създали и възпитали прекрасни деца, а на сребърната си сватба поканила лекарите, които навремето не успели да я излекуват.


Случило се така, че месец преди да почине бившата пациентка на Първи медицински институт, взела необичайно решение –  завещала своето сърце на същия този институт. Тя взела това решение, за да напомня на хората, че сърцето се лекува със сърце.

Превод от руски