Опитай да обикнеш враговете си – и ще спиш спокойно през нощта

Декември 21, 2017 in Начална страница, Отечески съвети

Автор : Архимандрит Андрей Конанос

 

 

Когато осъзнаеш грешката си – помоли се на Господа: „Господи, ти ме изпита – и аз показах колко съм слаб. Даде ми възможност да покажа любовта си, но и това не направих. Позволи ми да узная кой съм и и за какво съм бил създаден от самото начало“.

Господ ми даде термометър, за да измеря топлината на своето сърце, и аз видях, че всичко е лошо. В какво се проявява това? Когато моите врагове говориха лоши неща за мен, аз се гневях, когато ми въздаваха зло, отвръщах им със същото. Не с доброта. Къде беше любовта ми?

Добре си помислете, колко сме далеко от думите на Христа: „Обичайте враговете си“. Враговете си ли? Как може да обичаме враговете си, когато сме толкова лоши, че понякога дори недолюбваме и роднините си? И как мога да обикна врага си? Това е невъзможно.

Но все пак, не е съвсем невъзможно, ако погледнем на това чрез очите на Бога. Нека си припомним, какво ще се случи, когато умрем, и ни погребат в земята, когато ще сме покрити с пръст, тогава от небето нас ще ни спуснат в земята. Само за едно можеш да си помислиш тогава, за какво – че всички ние сме свързани от смъртта. И тогава със закъснение ще си кажеш – защо не обичах?

И изобщо не е важно, обича ли те тебе конкретния човек, или не – просто ти го обикни. Знаеш ли, какво ще стане, когато надвиеш себе си и обикнеш? Ти ще се осветиш! И въобще няма да пострадаш от това! Опитай се да обикнеш – и ще можеш да спиш спокойно през нощта! Веднъж един духовен човек, който иначе не можел да приеме закона на любовта във висшето му измерение казал: „Опитай да не обичаш, опитай да мразиш, и после ми кажи, можеш ли да спиш спокойно нощем! Ако кръвното ти налягане се вдигне, или ти спадне кръвната захар, недей да питаш защо“.

Причината да не обичаме и да ненавиждаме е скрита дълбоко в душата ни. Ако се поровим в себе си и се очистим, то ще узнаем, какво е това истинска любов. Значи, само така можем да се спасим – с истинска любов!

Ти можеш да се спасиш само тогава, когато си припомняш за нея постоянно. Но как? Ами като кажеш на ония, с които си скаран, че да бъдете приятели, да имате добри отношения, да пътешествате заедно, ще бъде прекрасно, че те са добри хора, и ти се радваш, че си с тях. И тогава, с каквото и да се занимаваш, седейки зад волана на копата си, или седейки вкъщи, винаги ще чуваш гласа на любовта на всичките тези хора. Така че, винаги помни това, продължавай да се променяш, за да не се изгубиш в този свят.

Източник: Портал Православен живот