Наставление към свещениците

Януари 20, 2018 in Свещеническа конференция

Автор : Св. Йоан Златоуст

Още веднъж, о свещениче, пастирю на Христовите овци и ходатаю пред Неговата страшна трапеза за всички, които са в този храм и събралите се вярващи, ти, който възнасяш молитви към Бога, пази се от пиянството, защото то осквернява молитвите ти. И не говори с простите хора, като знаеш, че си събеседник на Бога. Пази тялото си чисто, като знаеш, че си ходатай пред Бога за братята си. Имай благочинна походка, понеже стоиш на свято място. Пази ръцете си от всякаква нечистота, защото с тях държиш Тялото Христово. Придобий смирение и за нищо не се надявай на себе си, та като призоваваш Бога, Той да погледне милостиво към тебе: защото Господ гледа на смирените. Нека езикът ти бъде чист от осъждане на хората, понеже с него славиш Бога заедно с Ангелите.

 

Винаги се отдалечавай от народното смущение, та да не се смути умът ти, като възнася чиста молитва към Бога. Бъди милостив към бедните, защото милосърдният ще намери милост от Бога. Като пристъпваш към светата трапеза, събуй като Моисей привързаността към светските грижи и нечистите помисли от твоето сърце, защото мястото, на което стоиш, е свято. Поменавай в светите молитви братята си, дори до последния от тях. Не украсявай молитвите си, нито гласа си разнообразявай в пеенето, защото това прогонва смирението. Чети усърдно за живота и ученията на светите отци на братята си, без да мъдруваш, но разумно: не като учител, но смирявайки себе си.

 

Всичко върши така, както ти е благословено от духовното началство, а не от себе си, за да не паднеш като от безпощадно оръжие. Не насищай много стомаха си, за да не би поради тежката телесна нечистота и лош дъх да прогониш Светия Дух, който слиза на Даровете. Като стоиш на светата трапеза не се обръщай често назад, но само въздигай очи към Едничкия живеещ на небесата.

 

Имай мир и прави поклон на всички до един, като изпросваш от тях благословение и молитва, и като застанеш пред олтара въздигай ръце неосъдно. И пак ти говоря за това, о Христов светителю: пази се от пиене, защото си серафим в плът – не ти прилича да се грижиш за питието, към това още и привързаността към богатството, гордостта, осъждането, славолюбието и гнева, и блудните помисли. Всичко това остава, освен Ангелските войнства, на които си възприел чина, служиш на тялото Христово, повече с тях общувай, защото казваш: “сега небесните сили с нас невидимо служат”. Затова, свещенико, бъди мъдър, разбери кой си, или на Кого служиш. И като осъзнаеш, работи на Господа със страх, любов и въздържание и ще ликуваш на небесата с ангелите в безкрайните векове в Христа Иисуса, нашият Господ, на Когото слава сега, винаги и във вечните векове. Амин!