Св. Йоан Кронщадски и търговецът

Януари 22, 2018 in Начална страница, Сладкарница

Автор : Св. Йоан Кронщадски

 

 

Св. Йоан Кронщадски ходил всеки ден в дюкянчето на един търговец с молба да му разваля на дребно по 10-15 рубли, които после раздавал на бедните. Това ставало в продължение на няколко години.

 

Търговията на човека вървяла много добре, два пъти повече, отколкото в другите дюкянчета, които се намирали на многолюдни места. Когато веднъж о. Йоан дошъл отново и помолил да му развали за медни копейки цели 20 рубли, дюкянчето било пълно с купувачи. По-късно търговецът разказвал: „Тогава ме обзе такава досада! Притрябвали са ми тия дребни пари! Клиенти – колкото щеш, а сега какво – брой, ако си нямаш работа, половин час копейки за цели 20 рубли. Изпълних молбата на отеца, но си помислих – „да беше отишъл някъде другаде, в друго дюкянче със своите копейки! Омръзна ми, наистина“!

 

О. Йоан ми благодари, взе си чувалчето с медните пари и си отиде. Мина ден, два, три, а отецът все не идва при мене. Аз не обръщах внимание, даже бях доволен. Мина около месец. Забелязвам аз, от ден на ден търговията ми върви от зле по на зле; имам все по-малко купувачи. И за проклетия, зелето ми се вкисна, хлябът ми, както и да го печеш, като плява е, за боклука, цяла бъчва с краставици ми пропадна…“

 

Внезапно собственикът на дюкяна си спомнил последното посещение на о. Йоан и думите, които мислено изрекъл по негов адрес. На разсъмване се отправил към него да му иска прошка. О. Йоан го посрещнал с думите: „Повече няма да те тревожа“.

 

Търговецът със сълзи на очи се хвърлил в краката на о. Йоан и умолявайки го, му искал прошка.

 

Тогава светият се навел, приповдигнал го, и ласкаво му казал: „Стани, стани. Господ е милостив, а ти повече обичай бедняците, те са ти като братя. Христос пострада и заради тях на кръста… Не се отвръщай от оногова, който ти проси, ако можеш, помогни му в нещо, иначе Господ и от теб ще се отвърне“.

 

О. Йоан отслужил по молба на търговеца молебен, а той взел да подава на бедните всеки ден по нещо – на кого хляб, на кого по грош. А отецът пак взел да ходи всеки ден да му разваля пари. И отново имал всекидневно много купувачи и търговията му потръгнала по-успешно и от преди.

 

източник: https://vk.com/orthodoxy_word