Някои съвети на св. Порфирий

Април 25, 2018 in Начална страница, Отечески съвети

Автор :

 

Старецът посъветвал родителите на една девойка, която направила опит за самоубийство, грижливо да я окръжат с усърдни молитви. Да се молят за нея, колкото се може повече. Те последвали съвета му и положението се оправило.

 

٭٭٭٭٭

 

Старецът посъветвал едно момиче, което направило опит за самоубийство, обезателно да смени компанията си, която му оказвала негативно влияние. Той я посъветвал да се запознае с вярващи девойки, разговорите с които биха й доставили удоволствие, заедно с които би могла да ходи в храма на служби, на поклоннически пътувания. Освен това, отец Порфирий поръчал на една благочестива девойка, която често го посещавала, първа да вземе инициативата и да се запознае с нещастната.

 

٭٭٭٭٭

 

– Отче, моля ви да ми кажете нещо за последно, което Вие считате за полезно – казал на прощаване един монах, който навестил стареца.
Отец Порфирий го попитал:
– Сега от тук къде отиваш?
– Моят старец ме благослови да навестя роднините си на остров Евбея.
– Какви роднини?
– Моите родители и близки.
Старецът го разпитал за роднините му, а после го попитал:
– А ти знаеш ли какъв проблем има този и този твой родственик?
– Аз, Геронда, не мога да се ориентирам в моите проблеми. От къде мога да зная какви проблеми има този мой близък.
– Обаче на мен, по благодатта Христова, са ми известни неговите проблеми. Той има това и това, това и това, това и това… Но най-лошо от всичко е, че той е приел такъв помисъл – и старецът, слагайки ръце над главата си, показал как гмуркачът скача във водата. След това му пояснил, че в неговия роднина има помисъл за самоубийство.
Монахът попитал:
– Когато го видя, да му предам ли Вашите думи?
– Затова и започнах с теб този разговор. Предай му за какво сме говорили и му кажи да ходи на църква. Тогава всичко ще премине и той ще бъде спасен. Не се задържай много у твоите роднини. Кажи им, че ти в молитвата постоянно ги виждаш и ако те искат да бъдат до теб, то нека и те да започнат да се молят. Тогава вие ще бъдете в единение – в молитвата.
Напускайки отец Порфирий, монахът отишъл при своите роднини и разказал на своя близък това, за което говорили със стареца и всичко, което той му открил за него. Неговите думи направили силно впечатление. След няколко дни човекът само отишъл при стареца.
– Отче, аз съм този човек, за когато сте предали чрез отец Христодул това и това…
– Наистина ли това съм го казал аз? – се изумил отец Порфирий.
– Да, Вие сте му го казал…
– Дете мое, аз не помня да съм му говорил всичко това.
Старецът бил съвършено прав, защото чрез него действал Христос, а той просто произнасял това, което Господ му влагал в устата.
От това време, този човек, за когото става дума, започнал да ходи на църква и решил да се изповяда. По този начин, благодарение намесата на стареца, той се освободил от всички свои проблеми.

 

٭٭٭٭٭

 

Родителите на един юноша, който се опитвал да сложи край на живота си, дошли при стареца. Причината, заради която синът им искал да се самоубие, им била неизвестна. Те били в смут и объркани. Отец Порфирий им казал: „Вашето дете е лесно ранимо. От детство той е чувствал върху себе си вашата прекомерна грижа и сега е започнал да се отдалечава от вас. Заради своята нещастна любов той се е опитал да сложи край на живота си. Не му е нужна особена грижа. Навярно той отново и отново ще изпитва силни преживявания. За да се оправи вашият син от тази травма, трябва много да се молите, а не много да говорите. Никакви съвети, никакви осъждания и т.н. Няколко топли думи, които ще му вдъхнат надежда и веднага – на молитва. Обкръжете го с вашите молитви.”
Последвалите събития потвърдили правотата на стареца.

 

Източник: “Избрани съвети”