Покаянието на “Мис Европа” – 1930

Май 28, 2018 in Начална страница, Сладкарница

Автор : архимандрит Гавриил Дионисиатски

През 1930 г. в Атина, осемнадесет годишната Алики Диплараку, дъщеря на известен гръцки адвокат, спечелва първо място на конкурса „Мис Елада“. Интересно е, че тя попада в театъра „Олимпия“, където се провеждало съревнованието, не като участник, а като зрител. Името й между участничките е било записано от един неин роднина. Когато идва нейният ред и тя чува своето име, отказва да излезе на сцената. Тогава самият президент на Гърция я поканва, след което тя отстъпва. Освен със своята красота, тя впечатлява всички и със своя интелект и възпитание. На тази възраст Алики говори свободно четири езика. През 1930 г. в Париж, на конкурса „Мис Европа“, Алики заема първо място. Същата година в Бразилия, заема второ място в конкурса „Мис Свят“. Името й дълго време не слизало от централните страници на всички вестници.

 

Но скоро след това, тя извършва една доста дръзка постъпка, заради която пресата й слага прозвището: „сатана“.

 

Осемнадесетгодишната гъркиня Алики Диплараку, нарушила многовековната забрана, („аватон“) за посещение на Света гора от жени.

 

Като поканена между гостите в яхтата на един от най-богатите гръцки бизнесмени, тя се преоблякла в мъжки дрехи и слязла на свещения атонски бряг…

 

Когато този факт станал известен на светогорските монаси, в Гърция се разгорял голям скандал.

 

Скоро след случилото се Алики Диплараку се разболява много сериозно. Неочаквано постигналата я болест, която не се поддавала на лечение, накарала младата Алики да намери в себе си сили да преосмисли собствените си постъпки и да принесе публично разкаяние за извършеното. В обръщение към свещеноначалието и монашеските братства на светогорските манастири, тя молила сърдечно за прошка.

 

Ето какво пише в спомените си архимандрит Гавриил Дионисиатски: „В 1930 г. представлявах моята обител в Светия Кинотис, в Карея, където през октомври в ръцете ми по някакъв начин попадна писмото от избраната за „Мис Елада“, в което се съобщаваше следното:

 

„Давос, Швейцария

 Почтени отци, искам да се изповядам и да се разкая от дъното на душата си за грешката, която допуснах през месец май във Ватопедския манастир. Пристигнах там заедно с годеника си, г-н Моран, и се случи така, че яхтата ни се долепи за кея, заедно с линкорите „Лимнос“ и „Килкис“.

 

Тогава реших да сляза и отида до манастира, въпреки че добре знаех за съществуващата забрана.

 

Преоблякох се в дрехите на моя годеник и заедно с него посетих храмове и други места, облечена като матрос, без никой да се усъмни и да ме разпознае.

 

 Оттогава, уважаеми отци, загубих здравето си и се оказах тук, в Швейцария, в санаториум, където се боря за живота си, но за съжаление нямам никакво подобрение.

 

Разбирам, и съм твърдо убедена, че това е наказание от Пресвета Богородица, към Която показах своето неуважение. Не приличаше на мен, толкова „образованата“, да постъпвам така, както направих. Сега дълбоко се разкайвам за извършеното и моля Пресвета Богородица да ми прости. Молете се и Вие, достопочтими отци, за моята грешна душа. Моля, приемете от мен тези 5 000 драхми, за отслужването на Литургии за оздравяването ми“.

 

(откъс от спомените на арх. Гавриил Дионисиатски „Аватон на Света гора“, отпечатани в „Православно Филотейско свидетелство“, Солун, 1990 г., стр. 59).

 

Архимандрит Гавриил Дионисиатски отбелязва, че „милосърдното въздихание на небето и земята е приело покаянието на девойката и е възвърнало здравето й“.

 

Както е известно след оздравяването си, в 1945 г. Алики Диплараку се омъжила за втори път за английския аристократ сър Ръсел, херцог Бедфордски и станала английската лейди Алис Ръсел. Доживяла до 90 години и починала в 2002 г. Опелото й се извършило в гръцката катедрала „Св. София“ в Лондон (в района Бейуотър) и е погребана в родовата гробница на херцозите Бедфорд.

 

Този пример показва на хората доколко е опасен стремежът към нарушаване на вековните благочестиви устои и традиции, като същевременно свидетелства за силата на покаянието, което е способно да върне Божието милосърдие дори и на най-големия грешник, осъзнал и покаял се за своите прегрешения.

 

Източник: Матушки.ру