За отпуската на свещенослужителя. Къде и как е допустимо да се прекара?

Юни 9, 2018 in Свещеническа конференция

Автор : Епископ Антоний Азизов

 

 

Бих искал да узная мнението на пастирите с опит, по въпроса за отпуската на свещенослужителите.

В частност, допустимо ли е за свещенослужителя да прекара отпуската си в мюсюлманска страна – в Турция, Египет, Арабските емирства и др.?

Отдихът на свещенослужителите представлява достатъчно злободневен въпрос, независимо от всички кризисни моменти на нашия живот.

Първо, искам да кажа, че задължително трябва да се осигури отдих за свещенослужителя. Още повече, ако той има семейство, то и неговата отпуска трябва да бъде семейна. Защото самото служение изисква от пастиря да положи много усилия, и колкото и да е трудно, той е принуден да живее извън своята малка, домашна църква. И тогава отпуската се явява за него една от малкото възможности да прекара изцяло времето си със своята домашна църква.

Не мога да се съглася с това, че времето за почивка или отпуск се възприема от пастирите като отпуск от самата Църква. Започва се с това, че изглежда като естествено (но това, кое е „естествено“ или „неестествено“, всеки решава сам за себе си) по време на отпуска си да може да си позволи да ходи без подрасник, и изобщо, да изглежда по-свободно; и да отиде някъде си, и да не посещава храмовете. Когато попиташ: „Случвало ли ви се е да отидете на богослужение в неделен ден?“ И чуваш отговор: „Ами че аз съм в отпуск“. Ти можеш да си в отпуск от работата си, от настоятелските и свещеническите си дела, но не и от това да си християнин. Нали, щом като призоваваме енориашите си да не пропускат неделните богослужения, толкова повече това важи за нас, независимо, че сме в отпуска.

А що се касае до въпроса дали може да се посети страна с други религиозни традиции – струва ми се, че трябва да си помислиш, доколко удобно ще се чувстваш там, и относно възможността да се посети храм в неделен ден. Да изпълниш почивката си не само с гледката на разни красоти и пребиваване на море, но все пак, да го изпълниш и с друго съдържание. Но това си остава мое лично мнение, а други просто се нуждаят да прекарат отпуска си на море при условия на комфорт.

Дотук изказах само едни общи съображения относно отпуската и почивката. А конкретно, къде можете да отидете и къде не, се решава съвсем просто – в молбата, в която пишете до своя архиерей, като правило се указва къде смятате да прекарате почивката си. Мисля, че вашия архиерей ще ви подскаже по-точно от мен, къде си струва да отидете и къде не.