Последната старица от Карпатите

Юни 13, 2018 in Начална страница, Отечески съвети

Автор : Отец Георги Калчу

 

Веднъж старецът Клеопа разказваше, че стоял в Светия олтар и се приготвял за Проскомидията. В църквата горяла само една свещ. В един момент, той чул някой да се моли на висок глас. Погледнал през процепа на вратата за да види кой е той. Била една селянка, много обикновена жена, която не казвала нищо друго, освен: „Господи, не ме оставяй! Господи, не ме оставяй!“ Тя паднала на колене и се допряла на земята по лице. Може би имаше неприятност, кой знае? Старецът Клеопа я гледал и видял как над нейната глава се появил проблясък, а после ореол от светлина, който се носел над главата й, докато жената ставаше и излизаше. И старецът Клеопа каза на монасите: „Знаете ли, братя, че не само монасите знаят да се молят. Често, тези обикновени хора се молят повече от монасите, и Бог им отговаря.“

 

 

И аз имах едно необикновено изживяване. Докато бях професор в Семинарията, ходих със студентите всяко лято на екскурзия по манастирите. Това беше нашият път – манастирите. Видях планините в цялата им прелест. И за една година бях в Ретезат. Една сутрин слънцето все още не беше изгряло, и както стояхме, видяхме в ниското една много малка къща, колиба от дъски и комин с дълъг и тънък дим. Когато слънцето изгря, от колибата излезе една жена. Денят беше студен. Утрото в планината е много студено и винаги въздухът на тази височина се вижда като през лупа, т.е. такава прозрачност, която те кара да виждаш по-надалече и по-лесно. И аз я видях оттам отгоре, тази старица. Тя имаше върху себе си вълнен кожух. Застана пред къщата, погледна към слънцето, и се прекръсти три пъти с благоговение. Докосна земята с ръка и се изправи, после отново се прекръсти и се помоли около пет минути. След това влезе в колибата.

 

 

И си казах: „Докато все още има в Карпатите старици, които да се покланят до земята, да докосват земята с ръка, което значи „прах си и в прах ще се превърнеш”, дотогава нашата нация ще стои пред лицето на Бога.

 

 

Понякога някой, който има много проста вяра, получена само чрез послушание в църквата, може да бъде много повече вярващ отколкото някой интелектуалец. Интелектуалецът има твърде много съмнения.

 

 

Източник: https://doxologia.ro