Обръщайте всяка скръб в молитва

Декември 3, 2018 in Външни

Автор : Св. Порфирий Кавсокаливит

 

Случва се човек да изпитва състрадание към света и да чувства една дълбока скръб заради състоянието, в което се намира светът. Човекът страда, като вижда, че Божията воля не бива изпълнявана нито от другите хора, нито от него самия. Човекът възприема с голямо съчувствие телесната и душевната болка на другите хора…

Тази чувствителност е дар Божий! Тя се среща често сред жените. Душите, които са толкова чувствителни, са особено възприемчиви към Божиите проявления и Неговата воля. Тези чувствителни души имат възможност доста силно да преуспяват в живота според Христа, защото те обичат Бога и не желаят да Го опечалят.

Но те са подложени на друга опасност. Ако те не предадат с вяра своя живот на Христа, тогава злият дух може да използва тяхната изтънченост и да ги хвърли в печал и отчаяние…

Такава свръх-чувствителност вече не може да бъде изправена. Тя може единствено да се преобрази, измени, да се превърне в любов, в радост и служба на Бога.

Как може да стане това?

При обръщането към Бога. Обръщайте всяка скръб в познание на Христа, в любов към Него, в служба на Него. И Христос, Който през цялото време жадува и чака, за да ни помогне, за да ви даде Своята благодат и сила, да преобрази скръбта в радост, в братолюбие, в служение на Него Самия. По този начин ще се разсее тъмнината. Помните ли какво е казал апостол Павел? Сега се радвам в страданията си (Кол. 1:24).

Нека душата ви да се предаде на молитвата „Господи Иисусе Христе, помилуй ме“ при всички ваши недоумения, за всички и заради всичко. Не обръщайте внимание на случващите се с вас преживявания, а погледнете към светлината, към Христа, както детето гледа към майка си, когато с него се случи нещо лошо… Виждате ли?!

Гледайте на всичко без да се смущавате, без да скърбите, без драми, без вцепенение. Важно е да се научите да не се пречупвате и да не се потискате. Всички ваши усилия нека бъдат насочени към това да се стремите към светлината, да достигнете светлината. Вместо да се предавате на смут, който не идва от Божия Дух, предавайте се на славословие към Бога.