Старецът Ефрем, скитоначалник на атонския скит „Свети Андрей”

Февруари 27, 2014 in Беседи, Начална страница

Автор : архим. Ефрем, дикей на скита "Св. Андрей" Света Гора

                                                     

 

Пребиваването в състояние на тежка, продължителна депресия свидетелства за това, че в този човек има някакъв неразкаян грях.

 

Най-много в съвременното общество е разпространен плътският грях. Падналият и изнежен човек, живеейки в този свят, е потопен в страсти, най вече в гордост и самолюбие. Тези близнаци, егоизмът и самолюбието, като лоши съпрузи, раждат страсти и заслепяват ума, за да не види Христос, Който се явява източник на духовно блаженство  и сърдечна радост. Такъв човек се намира в самоизмама и вижда целия живот в изкривено огледало. Демонът на плътския грях върши своята зла работа из целия свят и планетата отдавна се е превърнала в Содом и Гомора. Разбира се болшинството от греха се върши тайно, а не явно. Ако сега явно се извършват такива страшни плътски грехове, то представете си, какви по-страшни се извършват тайно. Който може да разбере, да разбере.

 

Да ни покрие Пресвета Богородица от този бяс и от всички други бесове! Защото Богородица – това е най-чистото и смирено Божие творение. И тя собственоръчно ни дава чистота на душата и тялото.

 

 

превод от руски със съкращения

 

източник: православие ру