В Гърция са открити мощи на мъченик, които благоухаят като в древните времена

Декември 12, 2014 in Видео, Начална страница

Автор :
По време на вечерното богослужение в селото Хилиодендро са пренесени мощите на малко известния мъченик, свещеник Василий Карапаликис, приел мъченическа кончина в 1902 година от куршуми и брадва.

 

Отецът бил широко известен със своето благочестие, почитали са го даже мюсюлманите. Но завистта към такъв свят живот възбудила яростта на турците-завоеватели, които го убили.

 

Изминалите 112 години били изпълнени с чудеса и благодатна помощ за жителите на селото. Светата Църква взела под внимание всички тези многочислени факти и причислила мъченика за вярата към лика на светците.

 

Митрополитът на Кастория Серафим назначил на 27 ноември чин за омовение на честните мощи, които по свидетелства на очевидци, благоухаели силно по време на извършване на вечернята и чина на омовение.

 

Заедно с владика Серафим чинът извършили и Сисанийски и Сиатисктки митрополит Павел и митрополит Теоклит.

 

В словото си владика Павел говори за цената на мъченическата кръв, която била пролята за Христа и осветила това място. Той се спря и на въпроса за кремацията (да напомним, че неотдавна Еладската Църква постанови, че няма да извършва опело на хора, които са искали да ги кремират), казвайки: ето, пред нас са свети мощи, вие можете да видите сами, че тялото на човека не е утилитарен предмет за преработка, а храм Божий.

 

Всичко, случило се в тази вечер в селото Хилиодендро, напомни за древните времена, когато християните измивали костите на мъчениците и ги слагали под престолите на храмовете.

 

Митрополитът пожела мощите да се намират зад светия Престол на храма.

 

източник: правмир. ру