Пред Плащаницата

Април 10, 2015 in Беседи, Начална страница

Автор : Св. Йоан Максимович

 

Скръбно събрание. Печално зрелище. Пред нас е мъртвец, при това – мъртвец необикновен. Пред нас лежи Царят на небето и земята, Творецът на цялата вселена. Той умря за нас. Ние съгрешихме, а пострада Той. Хората нарушиха Божията заповед, отстъпиха от Бога, а Бог, желаейки да ги привлече към Себе Си чрез Своята любов, се измъчва и умира за тях. Бог не би могъл да страда и умре бидейки Бог, затова и се въплъщава, и със Своята човешка природа страда и умира, не преставайки да бъде Бог. Всичко това прави за нас, за да яви Своята любов към нас.

 

С каква благодарност към Него трябва да са изпълнени сърцата ни!

 

С какво можем ние достойно да Му благодарим?

 

Донесени са на гроба Му цветя, запалени са свещи. Господ не отхвърля и тези жертви, но друго желае Той и само чрез него ще приеме и останалите приношения. „Синко, дай Ми сърцето Си” (Притч. 23,26) – казва Бог още в Свещеното Писание на Ветхия Завет. Нашите сърца очаква Бог; ето кое сме длъжни да Му принесем. Да любим заповедите и учението Му и да ги изпълняваме – ето благодарността към Пострадалия за нас, която Му е приятна и угодна.

 

Като се покланяме да целунем лика на бездиханния Спасител, нека вземем твърдо решение да вървим по пътя, указан от Него. А ако се наложи по този път да претърпим неприятности и да срещнем трудности, помощник ще ни бъде Сам Христос, Който ще възкреси със Себе Си тези, които са пострадали с Него и ще им даде безконечните блага на Своето небесно Царство, с което да се сподобим и ние. Амин.

 

Из книгата “Блаженный Святитель Иоанн Чудотворец” – Игумен Герман (Подмошенский), Иеромонах Серафим Роуз