По-лесно е да отидеш в рая, отколкото в пъкъла

Януари 18, 2017 in Начална страница, Отечески съвети

Автор : Монах Никон Светогорец


Ако живееш както ти предлага Христос, ще научиш неща, които по никакъв друг начин не би научил. Цялото християнство е противно на логиката на света. Нашата вяра не се научава с четене и слушане. В практикуването и с прилагането й ще се уверим дали това е вярно. Нашата вяра това е самият живот и живеейки се учим. След 2000 години само ще вярваме ли? Ако не живееш Бога, не Го познаваш. Дяволът ни помага да правим милостиня, да постим, да работим, да строим църкви, защото знае, че може да ни хвърли в гордост. Само две неща дяволът няма да те остави да правиш: да казваш „Господи Иисусе Христе, помилуй ме“ и да отидеш да се изповядаш. Думите са бедни. С нашия живот ще говорим за Христа.

 

Ние християните сме нашият проблем и проблем за другите. Тъй като е трудно да оправим себе си, предпочитаме да поправяме другите. „Ако ние бяхме християни както трябва, нямаше да има езичници“ казва свети Йоан Златоуст.

 

Думите без живот мълчат. Животът без думи говори. Живей с тялото правилно, за да го следва и душата.
За да отидеш в ада, трябва да се поизпотиш!

 

Какъвто е твоят живот, такава ще бъде и твоята философия, а не обратното.

 

Спряхме да бъдем прости. Един човек има 1000 желания. 1000 ангели имат само едно желание – как да угодят на Бога. Няма такъв грях, който да не сме го приели първо в ума си.

 

Няма да отидем в ада, защото сме грешни, а защото не се каем и не се изповядваме.

 

Мързеливи сме и искаме Бог да свърши нашата работа! Човек трябва да прави това, което е по неговите сили и след това Бог ще извърши своето чудо. Не можем ние да избираме нашите кръстове, подготвят ни ги… В момента на приемането им ще покажем колко сме християни. Липсата на търпение показва липсата на любов, прекален егоизъм и гордост. Светостта не е заразна.

 

Интернет и технологиите са много добри и благословени. Малко ги използваме, малко сме позакъснели, трябваше да направим много повече. Много повече сме закъснели, отколкото нашият грях. Никога преди християните не са имали толкова оръжия, с които да се борят и да се защитават. Интернет е нашата ризница и нашият нужник. От нас зависи за какво ще го използваме.

 

Не ни трябват нови галактики, трябват ни огледала, за да си видим слабостите. Под предлога на любовта искаме да наложим нашите мисли и разбирания на другите, за да се покаже нашето превъзходство. Любовта е любимата дреха на дявола… Обичай всичко друго освен Христос. За да цари злото, е достатъчно добрите да не правят нищо.

 

Трябва да бъдем борци (подвижници) и да се подкрепяме един другиго.

 

източник: Амвон.мк