И хиляда църкви да построиш, ако не си вътре в тях, няма да се спасиш

Май 23, 2017 in Начална страница, Сладкарница

Автор : Димитриос Панагопулос

 

Бях в автобуса и до мен стоеше една госпожа. Минахме покрай една църква и аз се прекръстих. Повлияна от мен, тя направи нещо като кръстен знак, но толкова набързо, че по-скоро приличаше, сякаш дърпа струните на китара. Казах й:

 

- Така, както се прекръствате, и дявола няма да уплашите; по-скоро прилича на подигравка.

 

Тогава се засегна и ми каза:

 

- Какво ми говорите? Знаете ли, че съм много вярваща и помагам на Църквата, колкото мога?

 

Отговорих, че не я познавам, и продължих:

 

- Значи, ходите на църква, изповядвате се, причастявате се, и участвате във всички тайнства на Църквата?

 

- Е, не ходя много често на църква, не вземам и участие в тайнствата, но помагам, както мога на Църквата. Дала съм един куп пари за построяване на църкви, за да се обзаведат с каквото трябва, да се изографисат толкова много светци…

 

- И хиляда църкви да построите, ако не сте вътре в тях, няма да се спасите – казах й аз. Църквата е като ковчег, знаете ли, че в крайна сметка трябва да влезете вътре, за да се спасите? Знаете ли, какво е станало с ония, които само са строили ковчега на Ной? Удавили са се!

 

Удавили са се, защото, макар че са го строили, не са повярвали за злото, което ще дойде и са останали отвън. Затова, колкото и църкви и манастири да построи човек, ако не влезе в ковчега на Църквата, причастявайки се със светото тяло и кръв Христови, няма да се спаси.

 

За автора: Димитриос Панагопулос  (1916 – 1982)
Той е известен проповедник с много публикации и беседи. Без специално образование и научни титли, но надарен с красноречие и благодарение на дадените му дарове от Господа, е помогнал на мнозина да намерят и следват пътя на спасението.