Беседа с Архимандрит Ефрем, за гледането на телевизия и за духовния живот

Юни 1, 2013 in Беседи, Начална страница

Автор : игумен Ефрем Ватопедски

 

Въпрос: По какъв начин телевизията вреди на духовния живот?

 

Отговор: Светите Отци казват, че смъртта влиза през вратата, имайки предвид душевната смърт, която се явява последствие на греха, проникваща в душата чрез петте чувства: зрение, слух, обоняние, осезание, вкус. Вследствие на това цялото православно аскетическо учение е основано на подчинението на чувствата на ума. Например: ние ядем, за да живеем, но не живеем за да ядем. В първия случай храната се явява удовлетворение на биологическата потребност, а във втория- удовлетворението на желанието, превръщайки го във висша цел и източник на наслаждения. Свети Йоан Богослов в своето първо съборно послание казва за трите прости, но доста изчерпателни тълкувания на понятието „свят” имайки предвид това, на което се основават мирските грижи: похотта на очите, похотта на плътта и житейската гордост.

 

Днес телевизията с огромно усърдие се опитва да предостави на хората зрелища, удовлетворяващи светските интереси, тъй като болшинството от хората предпочитат светския живот, отдалечават се от Бога и от спазването на Неговите заповеди, които ни водят към святост и обожение, Хората избират материята вместо духа, преходните удоволствия на чувствата вместо вечността и съединяването с Бога, които могат да бъдат достигнати в земния живот.

 

По такъв начин, телевизията предоставя всичко, което може да удовлетвори човешкото любопитство (похотта на очите), което води към по- нататъшно телесно разслабване (похотта на плътта), наслаждение, сладострастие и телесни удоволствия. А те пък водят до житейска гордост, самодоволство, високомерие, желания за кражби и злоупотреби, и в крайна сметка, убийството на ближния, което се явява последен стадий на човешкия егоизъм и желание за превъзходство и власт.

 

Затова телевизията в по- голямата си част от програмата показва сцени на насилие, разврат, престъпление.  Вследствие на това човешкия разум ежедневно се пълни с недостойни и неприлични неща, тъй като съвременният човек прекарва много време пред телевизора, компютъра и интернет. Постоянно наблюдавайки различните аморални неща, човекът осквернява своя разум. И, когато се осквернява разума, човек страда, тъй като осквернения ум го отдалечава от Бога.

 

Въпрос: Защо телевизията притежава такава огромна сила?

 

Отговор: Тя има такава сила, защото на съвременния човек е свойствена психологическа потребност от развлечения. А най-достъпното развлечение-това е телевизора. За малко пари може да се купи телевизор и да се устрои в къщи кинотеатър. И тъй като съвременните хора са бездуховни, наблюдаването на движещите се картини се оказва за тях достатъчно развлечение. Тези картини нанасят на човека вреда. Много голяма вреда. Отначало умът на човека се отчуждава и разрушава, а после в следствие постоянното гледане на аморални филми, се осквернява и разрушава самия човек.

 

Въпрос:Каква роля играе телевизията във формирането на колективното съзнание?

 

Отговор: Сега телевизията се намира във властта на силните на този свят и на тъмните сили, които желаят глобализация и се стремят към това, хората да мислят еднакво. Те фактически промиват мозъка на хората, заставяйки ги да виждат бялото черно, а черното бяло, в зависимост от желанието на националния център на властта, която има икономически контрол над телевизионните канали.

 

Освен това телевизията натрапва в ценностните качества премахване на нравствеността, дезориентира хората, отвращава ги от духовната култура и националните идеали. Те искат хората да останат само плът, и да не мислят за нищо духовно. Както вие можете да забележите, че в днешно време болшинството филми и телевизионни програми нямат нравствен подтекст, който да способства развитието на добродетелите и етикета. Повечето актьори са носители на мним морал. Филмите от всички страни на света са сходни по своето съдържание. Това се прави за да се обезличи човека. Човекът трябва да си загуби лицето- ето такъв е повсеместно действащия лозунг на тъмните сили.

 

Въпрос:Наистина ли телевизията вкарва човека в грях?

 

Отговор:Безусловно. Съгрешава разума, гледайки аморални филми. В наше време за човека не представлява трудност да седи в своята стая и да гледа по телевизора всякакви непристойности, които жадува неговия ум. Разумът се разпалва и неизбежно се прилепя към греха.

 

Въпрос:Телевизията подхранва ли страстите?

 

Отговор:Разбира се, особено това се касае за плътските страсти. И в края на краищата, човек отстъпва на тези страсти. Както е известно, нравствеността е необходима предпоставка за духовен живот. Ако човек не обладава нравствена чистота, то той няма да може да получи Божията благодат. Това е невъзможно, каквото и да прави той може да е въцърковен, да се моли, но всичко това няма да има смисъл, ако той не се опитва да стане чист нравствено. Все едно да се пише върху вода.

 

Въпрос: Телевизията не показва ли живата действителност и човешките взаимоотношения?

 

Отговор: Тя показва живата действителност, но тази действителност е греховна. Ако телевизията показваше духовната реалност, то тя би станала забележително средство за нравствено възпитание. За съжаление, сега много рядко може да се срещне програма на духовна тематика. В Солун има само един телевизионен канал-Е4-който показва полезни предавания. Но той е един на сто, даже на хиляди.

 

Въпрос: Не може ли човек да гледа телевизия избирателно,т.е. само това, което му е от полза?

 

Отговор: За съжаление на човек му е трудно да подходи избирателно. Въпреки, че има дистанционно управление, човекът, включвайки телевизора, се оказва под властта на бесовете. И вместо това, да погледа, да кажем само новините, човекът гледа и другите програми. Блажения старец Паисий забранявал да се гледат даже и новините. Свети Силуан Атонски, поч.1938г.,когато не е имало още телевизия, а е съществувала само пресата, казвал, че този, който иска да се научи да се моли- светията казвал за чистата сърдечна молитва- не трябвало да чете вестници и списания, тъй като те внасят в молитвата разсеяност. А какво би казал сега, ако би живял в тази епоха на господството на телевизията и всевластието на греха, където не остава място за опит да се научиш на чиста молитва? „Молещия се човек, казвал свети Силуан, -чувства състоянието на света чрез информация, пратена му от Господа”. Така започнал с болка в сърцето да се моли за целия свят, не изпитвайки необходимост да слуша и гледа новини.

 

Много хора ми казват днес, че с часове седят пред телевизора- както мъжът, така и жената, съвършено не разговарящи помежду си, Един стои пет часа, друг осем! Децата особено през ваканцията, гледат телевизия по 10-12 часа на денонощие. Това е бесовско състояние. И ако гледаха душеполезни и правилни програми! Но децата само си навреждат. Даже и прословутите Мики Маус и тям подобни, които и ние когато сме били малки сме гледали, сега не допринасят нищо положително. Те са престанали да бъдат образи на алтруизма и любовта, каквито са били по- рано. Сега те учат на сатанински морал, показвайки на децата ненавист, злопаметство, убийство. Преуспява този който с лекото отива да убива, -такъв…човек, какъвто ние виждаме в съвременните анимационни филми.

 

Въпрос: Смятате ли, че телевизията е способна да създаде нова религия?

 

Отговор: Тя създава не нова религия, а нова греховна действителност. Човека е прикован в нея и нищо не може с това да се направи. В тази ситуация, създаването на която способства телевизията, човекът не е способен да помни Бога и да богообщува

 

Въпрос: Може ли нашето отношение към телевизията да се превърне в култ?

 

Отговор: Това е факт. Някои хора се отнасят към телевизията така фанатично, както други се отнасят към Бога. Вместо да обичат Бога с цялото си същество, те обичат телевизията. Затова сега така са разпространени телевизорите, които можеш да си вземеш в колата, в самолета. Човекът страда от потребност да гледа нещо. И това е тежка зависимост. Непрестанно гледайки множество различни програми, човекът представа да вижда Бога.

 

Въпрос: Как да се избегне това?

 

Отговор: На човека няма да е необходимо всичко горе казано, ако той живее благодатта в Светия Дух. Но това е доста нелеко. Рядко сега ще видиш такъв човек.

 

Въпрос: Може ли телевизията да се нарече прозорец в псевдореалността? Къде да намерим прозорец в духовната реалност?

 

Отговор: Преди всичко, ние трябва да помогнем на хората да се приближат до Бога и да започнат духовен живот. Тогава в тях ще се появи съзнание за това, кое е добро, и кое е лошо. Освен това, ние трябва да се опитаме да изменим настоящата ситуация, помагайки създаването на телевизионни канали, имащи духовна основа. Необходимо е да се обеди Църквата да направи канал, излъчващ душеполезни програми, които да са антипод на смъртта и насилието, които ние ежедневно наблюдаваме по телевизията. И така, нужно е да се опитаме да окажем влияние на хората и на Църквата

 

За щастие, тук в Солун, както вече казах, поддържаме и ние такъв канал Е4. Ние всячески оказваме икономическа поддръжка на този телеканал, наставляващ хората на истинния път.

Напълно очевидно е, че ние не можем да забраним на съвременния човек да гледа телевизия. Църквата трябва да осъзнае, че това представлява голям проблем. За нещастие социологическите данни показват, че човек не може да съществува без телевизор. Аз, разбира се поддържам мнението, че той няма място в дома. Но в много семейства телевизора го изискват децата. И за да избегнат караниците, родителите отстъпват. Нещата са стигнали до там, че сега е станало невъзможно да се намери дом без телевизор. Понякога те стоят във всяка стая. И това огорчава най- много- дом с 5 стаи и с 5 телевизора.

Църквата трябва да убеди своите деца да оставят греха. И когато хората оставят греха, в техния живот няма да остане място и за телевизора.

Аз забравих да спомена още един способ да се запазят децата от лошите програми- това е да се вземат хубави видеокасети.

Църквата трябва да застави човека да разбере, че на него не са му нужни всички тези спътникови антени с множество канали, показващи аморални програми. Това ще ограничи вредата която се нанася на човека. Църквата трябва да вземе мерки, за да убеди обществото в това, че телевизията развращава. Много е добре, че вие организирате тази кампания за вредата от телевизора. Всъщност вие не сте против телевизията като такава, а против безнравствените програми които тя излъчва.

 

Въпрос: Не бихте ли могли вие да кажете няколко думи за любовта и радостта които носи Църквата? Нас все ни влече телевизора…

 

Отговор: За голямо съжаление, съвременния човек е отвикнал да се бори с греха и е забравил даровете на Светия Дух- радост, любов, мир, кротост, добродетел, дълготърпение. Той, като блудния син, се отправя в „далечна страна” и се храни с плодовете на греха. И за това нашата единствена Майка, Хранителница и Спасителка се явява Църквата. Идвайки, ние можем да се насладим на даровете на Светия Дух. В своята същност, всеки човек се нуждае от това, въпреки че често тръгва по лъжлив път. Всяка Нова година ние си изпращаме картички с пожелания за дълголетие, щастие и радост. Всички ние търсим тази радост, но на не много се отдава да я намерят, тъй като само единици стъпват на пътя към Църквата и Христос. По този път са вървели всички светии, показвайки ни пример на живот към който е призван да тръгне всеки един от нас. Сега човекът възлага своите надежди само на материалните блага и даже потъвайки в тях не открива щастие и радост, тъй като се намира далече от Бога. Ако в нашето сърце и в нашия дом няма Бог, ние пребиваваме в външната тъмнина, в състояние на крайно щастие и неудовлетвореност в своя живот, в състояние на постоянно желание да греши. Това се явява една от причините за тероризма и желанието да се убива. Ако в сърцето на човека живее Бога, нима той ще иска да убие ближния? Разбира се не. Човекът се отдалечава от Бога. И затова нашата задача и едновременно огромната отговорност като представители на Православната Църква- със своя личен пример да убедим хората да дойдат при Бога, който може да се намери само в Православната Църква. Истината е една, не може да има 50% тук 50% там, 30% някъде на друго място. Истината е единна. Истината- Светото Откровение. Всичко останало- прах в очите, небивалици. При нас на Атон идват много представители на западната църква и запознавайки се с Православната традиция, казват, че истината, която Христос донесе в света, се намира при нас, в православните.

И ние като православни монаси на Света Гора проповядваме, че Христос пребъдва в Православната Църква. И щастлив е този човек, който желае да живее с истината като истински представител на Православната Църква.

 

превод от руски

източник:http://www.pemptousia.ru/2013/02/%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D1%81-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BC-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5/