За неуспехите на родителите

Февруари 11, 2014 in Начална страница, Семейство

Автор : Елизабет Крюгер

 

 

Неуспехите на родителите в наши дни често могат да бъдат проследени  до следващите три основни области: (1) какви са вашите приоритети, (2) доколко сте склонни  да отделите своите деца от света, (3) вашата готовност да отхвърлите световните теории за родителите и децата и вместо тях да възприемете  библейските принципи и християнските норми.

“Деца, бъдете във всичко послушни на родителите си, защото това е благоугодно Господу.”  (Кол.  3:20)

Вашите приоритети като родители

Скоро четох за жена, която след няколко години на неуспешни опити да забременее, осиновила няколко малки деца. Тя копнеела за деца и мечтаела да стане чудесна майка и да се радва на майчинството. С тези осиновявания тя навлязла с вълнуващо очакване по този светъл път. Години по-късно, след като децата и са вече пораснали, тя признава, че като цяло не е изпитала удоволствие от изминатия път. На практика тя стига до там да намрази майчинството и е била облекчена, когато то най-накрая приключва. Колко тъжно. Аз наистина се чудя каква въображаема картина за майчинството си е представяла тази нещастна жена, когато първоначално е довела тези деца вкъщи. По всяка вероятност мислено си е представяла всички забавни неща, които малките момиченца се предполага, че правят, когато си играят със своите кукли и други неща като: гукащи бебета, които обичат да бъдат люляни за да заспят, очарователни едва прохождащи дечица, които се забавляват играейки мирно и спокойно часове наред с жп линии и детски влакчета, деца в началното училище, които винаги са изпълнени с желание да учат и никога да не се карат,  юноши изпълнени с желание да оказват помощ , които гледат бързо да споделят тайните си с мама и тате и накрая млади пълнолетни, които са вече съзрели, заслужаващи доверие и готови да създадат свои собствени семейства.

Все пак лично аз не вярвам, че тази картина е напълно нереалистична. С всички тези неща аз имам опит с моите собствени деца. Както и да е, това е само частична картина. Ако мислите, че животът ще бъде такъв през всеки изминал ден, с минимални усилия и старания от ваша страна, помислете отново. Това няма да го бъде. Далеч по-реалистично е да мислите, че ако се трудите над това, слагайки обучението и възпитанието на децата ви на първо място през цялото време – всеки ден по цял ден, тогава нещата в тази фантазия ще се превръщат в реалност все по-начесто и по-начесто, толкова по-често, колкото  децата ви стават все по-големи и по-големи. Не можете да се радвате и наслаждавате на близка, изпълнена с обич връзка с вярващи и добре държащи се деца, ако не желаете да направите отглеждането им свой най-висок приоритет. Трябва да погледнете на това като ваша работа на пълен работен ден. Ако направите това, съвсем реално ще получите тези награди далеч по-скоро и в по-големи количества, отколкото изобщо бихте могли да си представите.

Твоето задължение за отделяне от света заради Бога

Вие може да направите всичко, което аз препоръчвам и въпреки това да загубите своите деца в света. Как? Като не ги отделяте от вредните влияния,  най-малкото докато те са достатъчно съзрели в своето възпитание и вяра (и аз вярвам, че тази зрелост идва далеч по-бавно и по-късно, отколкото повечето родители предполагат). Господ Иисус ни казва съвсем ясно в Матей 6:24, че ”Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре…” Когато позволите вашите деца да бъдат изложени на съмнителни външни влияния, вие просто ги бутате в ръцете на втори господар, и имайки предвид многото вълнуващи съблазни, които светът предлага, малко вероятно е предаността им към вас да се запази. Ако не отделите децата си от света, те ще ви отхвърлят и ще изберат пътищата на света за ваши собствени скръб и срам.

Премахването на телевизията и избирането на домашното училище са две от най-очевидните и ефективни решения за проблема с вредните влияния, но освен тях едни от най-приятните и простички неща, които можете да направите, за да отгледате вярващи и изпълнени с обич деца, е да ги задържите да вършат повече неща с вас и по-малко неща с другите деца извън вашето семейство. Ако ги държите близо до вас и ги учите на всичко, което знаете за вярата, и ги държите далеч от вредните влияния, когато те са още малки, едва ли ще трябва да се тревожите за нещо друго. Вие ще отстраните безчислено множество от проблеми, които ще са резултат от допускането или насърчаването на децата ви често да общуват с други деца.

Ако някой се съмнява колко добро може да произлезе от това, просто да прочете внимателно многото отчаяни истории на християнски майки, чиито деца са се отклонили от правия път и да отдаде строго внимание на това, колко голямо е значението на “външните влияния” към проблемите, които те имат. Ако сте честни в своята оценка ще откриете, че огромен брой от тези проблеми са директно следствие от влиянието на “приятели” извън семейството. Ето къде вашите деца ще научат други ценности различни от вашите. Ето къде вашите деца ще възприемат отношения и ще издигнат становища, които са анти-семейни и бунтовни спрямо родителската власт и правомощия. Ето къде вашите деца ще бъдат изложени на много неща, за които вие никога няма да поискате те да имат нещо общо с тях. Ето къде те ще загубят своята вярност към вас и към Бога и ще обърнат своята вярност към света. Ако искате да възпитате вашите деца да изберат Господа за техен Бог, трябва да отхвърлите светските неспирни хвалби на “циганката”, от които вашите деца “се нуждаят”, за да се приобщят вън от вашия дом. Вместо това трябва да вярвате на Господ, когато Той казва, “Затова, излезте из средата им и се отделете.”

“Затова излезте из средата им и се отделете, казва Господ, и до нечисто се не допирайте, и Аз ще ви приема”; “и ще ви бъда Отец, а вие ще бъдете Мои синове и дъщери”, казва Господ Вседържител.(2Кор. 6:17-18)

 

Отхвърляне на заблудата на психологично обоснованото отглеждане на деца от страна на родителите

Всъщност всяка книга за родители, издадена в последните години е била написана от психолог. Неопитни родители или баби и дядовци, които са били научени да третират  психологическите проблеми чрез теории на светския хуманизъм. Това наистина ме плаши, особено когато виждам, че това се прилага в християнските книги за родители така, както и при светските. И не са само книгите за родители, но тези светски принципи и философии са се разпространили почти във всички социални аспекти на нашето общество. Произлизащият начин на мислене лъжливо се прикрива като истина, когато всъщност не е. Този светски начин на мислене нарича себе си “научен факт”, когато всъщност е само една атеистична теория върху друга атеистична теория.  Разбира се, това светско мислене гъделичка и ласкае  вашия слух, но дали е вярно и дали действа?

В случай, че не сте наясно относно областта на психологията, то знайте, че днес тя е общоприето световно учение, което не се основава на християнските принципи, но на лъжливи, суетни, горделиви и безсмислени светски философии. На първо място тези хуманистични теории са изучавани само от тези, които планират да се специализират в областта на умственото здраве. Но не беше толкова отдавна, когато някои хуманисти с високи цели в образователната област видяха подходяща възможност  да разширят своето влияние и психологията стана необходимо условие в почти всички учебни програми на колежите.  Сега създадените учебни курсове, особено за бъдещите социални работници и учител, са наситени с психология. Много професии днес, които имат отношение към децата, изискват научна степен в “Детска Психология” или в “Ранно Детско Развитие”. Днес дори децата в детската градина са изложени на светските (отдалечените от християнството) идеи и техники, които от самото начало са създадени в опити за третиране на умствени болести. С времето тези студенти достигат зрялост и техните гледни точки са вече дотолкова  шаблонни и моделирани от светската психология, че те изключително трудно могат да мислят по някакъв друг начин. И естествено те започват да отглеждат своите собствени деца в същата традиция. Какъв по-добър начин за лукавия  да открадне (отдалечи) сърцата на нашите деца далеч от Господа, като коварно  промъкне своите изопачения и изкривявания във вярата и убежденията на младите студенти чрез нашите собствени училища.

Откровено, тръпки ме побиват всеки ден, когато чета многото въпроси, изпратени ми от млади родители, излизащи от нашите модерни училищни системи. Повечето от тези родители, въпреки че са християни, не осъзнават какво се случва, когато ми повтарят светските мнения и убеждения, внушени в тях чрез училищата. Дори църквата е започнала да приема и да се съгласява с тези погрешни философии, като психолозите се считат  за “експерти” фактически навсякъде. Така че накъде да вървим оттук нататък?  Подсещам се от пасажа в Светото Писание, отнасящо се за цар Ахазия,  който запитал езически бог дали ще оздравее от сериозната болест, от която той страдал. Бог изпратил пророк Илия да каже на царя: “Така каза Господ, защото няма ли Бог в Израил, че ти изпращаш запитване до Ваал-зебуб, бога на Екрон? Затова ти няма да станеш от леглото, където си легнал, но със сигурност ще умреш.” (2 Царе 1:6).  Ако сте като тези родители, измамени от светските философии под формата на психология, все пак дано вашите очи да се отворят и да имате куража да отхвърлите злото, на което сте били научени. Нека започнем да вървим към Господа по посока на всичко в нашия живот, включително и по нашия път като родители, а не към света.

“Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.” (1Ин. 4:1)

 

превод от английски