Самотата е ад

Ноември 23, 2014 in Беседи, Начална страница

Автор : митр. Атанасий Лимасолски

 

- Мнозина биват разяждани от самота. Ето старецът: жената е умряла, децата са пораснали, той е сам. Или момиче, вече минава тридесет, а така и не е срещнала своята половинка. Друг живее в голямо семейство, но чувството за самота не го напуска. Къде е причината?

 

- Самотата е ад. Самота е когато човек чувства, че е сам. Но сам е само дяволът. Кажете ми, подвижникът, който живее в гората сам ли е? Не! Защото в него е Христос.

 

Проблема на самотата не е в това, че си сам вкъщи. Това е отсъствие на Бога в твоята душа – в това е най-великата самота на човека. Днес човек може да живее в многомилионна Москва, до него да гъмжи от хора, или в блока, в който живее, да има огромно количество съседи и той все пак да е самотен. Човек може да живее в семейство, да има деца, жена – има толкова мъже, жени, бащи, майки, които живеят по 4-5 човека под един покрив и те са самотни!

 

Работата е там, че когато в тебе, на първо място в душата ти Го няма Бог,  второ, за тебе не съществуват другите хора, ти се затваряш в себе си. Ти не обичаш другия, не мислиш за него. Това се среща много често и в семействата. Изходът не е в това, да търсим любовта на другите към нас, мислейки че това ще ни избави от самотата. Изходът е в това, ние сами да открием Бога. Тогава и да сме сами, Бог ще е с нас и ние няма да почувстваме самота.

 

източник: правмир. ру