Смирението е истинското мъжество.

Май 14, 2015 in Беседи, Начална страница

Автор : монах Симеон Атонски

 

 

 

Съществува страх Божий и страх човешки. Страхът Божи – това е смирението, а човешкият страх – това е малодушието.

 

Откъде се появява човешкият страх?

 

Ако имаш такъв страх, значи имаш тщеславие. Този, който няма тщеславие е отхвърлил човешкото и се преизпълва с Божия благодат, преминавайки от сила в сила. Човешкият страх е енергия на светското сърце. Светското сърце – това е сърце, прилепено за света, който като паяк  изсмуква неговите жизнени сили. Това е сърце, в което вместо кръв тече мръсотията на лошите мисли.

 

Как се побеждава страхът?

 

Много просто – бъди смирен. В смирението потъват всички страхове и помисли, като камъни в огромния океан.  Тогава ще разбереш, че смирението е истинското мъжество. Затова на страха противоположното е именно мъжеството. Но не това мъжество, за което говорят в света, а мъжеството на смирението, което ражда чисто сърце. Чистото сърце, познало Непознаваемия и вместило Невместимия няма човешки страх, но има страх Божи, който се превръща в него в неизменна Любов.

 

От какво се ражда мъжеството?

 

От непрестанната молитва! Умора и немощ, страхът  и малодушието бягат от непрестанната молитва, а мъжеството, търпението  и целомъдрието, обличат сърцето, придобило непрестанна молитва в несъкрушима духовна броня.

 

Как да запазим непрестанната молитва?

 

Нужно е да не се допуска страхът и плашливостта да съкрушат твърдостта на духа. Трябва да се подражава на опитните, да се подвизаваш като опитен Христов войн, който без страх отива там, където е опасно и без малодушие стои там, където е трудно.

 

Света Гора Атон.