Как старецът Йосиф Ватопедски спасил един брак от разпад

Декември 19, 2016 in Начална страница, Семейство, Сладкарница

Автор :

А. и нейният съпруг през последните няколко години минавали през много труден период. Техните проблеми се коренели в свекъра и свекървата на А. и най-вече от тяхното отношение към нея и сина им. В действителност те с всички сили се опитвали да разделят съпрузите, които вече имали четири деца, едното от които още кърмаче, чрез кавги, злобни измислици, дори и чрез писане на клеветнически писма. Техният план действал успешно, така че и другите роднини взели да попадат под тяхно влияние. Въпреки това, бидейки духовни чеда на стареца Ефрем Ватопедски, младите съпрузи отвръщали на злобата със смирение и търпение, желаейки да запазят семейството си.

Но все пак А. и нейният съпруг страдали чисто по човешки. В един момент А. си мислела, че всичко това се случва по нейна вина. Щом всички са против нея, трябва да има някаква причина. Започнала да се отчайва. Старецът й казвал, че не трябва да се самообвинява, че тя не е виновна за тази ситуация. Но тя се отчайвала и не можела да се отърве от тези мисли.

 

В деня след смъртта на стареца Йосиф А. карала децата си с колата на съпруга си на училище и слушала радио. Внезапно чула един слаб дрезгав глас, който бързо изрекъл: „Не позволявай на сатаната да влезе в твоя дом. Трябва да се освободиш от него. Той особено обича да разваля бракове и семейства. Това, което се случва, не е по твоя вина. Точно сатаната е този, който иска да повярваш, че ти си виновна. Не трябва да се измъчваш.“

 

Щом се върнала у дома тя казала на своя съпруг, че по радиото имало прекрасна проповед на някакъв старец със слаб, дрезгав глас, който разсъждавал конкретно за техния проблем. Мъжът влязъл в колата, включил радиото и чул материала със стареца Йосиф Ватопедски, който разговарял с репортера на радиото на Лимасолската епархия. Разговорът бил интересен, но нямало нищо относно техния проблем. Въпреки това съпругът изключил радиото и поискал запис от разговора, излъчен на 2 юли 2009г. Записът бил изпратен и по пътя за едно бдение той го прослушал. Наистина в него не се споменавало нищо от това, за което му казала жена му. Той бил изумен. Сетил се, че по това време, когато жена му карала децата на училище по радиото предавали литургията , която се служела в манастира на Св. Безплътни Сили, на живо. Това потвърдили и от радиото, подчертавайки, че разговорът със стареца бил излъчен след литургията. Случилото се било свръхестествено! Старецът Йосиф бил посъветвал А. чрез радиовълни, докато по това време радиото предавало Св. литургия!

 

За случилото се бил уведомен стареца Ефрем Ватопедски (игумен на манастира Ватопед), който изобщо не се изненадал от това чудо, познавайки живота на стареца. За него това било потвърждение, че старецът е намерил благоволение пред Бога, и по чудесен начин е измолил от Бога душата да намери мир от неправедните страдания и клевети, и то само ден след неговото упокоение! Нашият Бог е жив Бог, Той не е нито теория, нито човешка измислица, а ние, Неговите творения, се съмняваме в Него.

 

Слава на Бога!

 

източник: православие. мк