Какво ти пречи да родиш още едно дете и да го направиш щастливо?

Юни 12, 2017 in Начална страница, Семейство

Автор : Прот. Вадим Леонов

 

- Отче, бих искал да ви задам един въпрос, който е малко сложен. Една от основните истини в Православието е, че Бог е дал на човека битие поради своята любов. И от любов му е дал свобода на волята. Ние вярваме, че и след грехопадението свободата на тази воля се е запазила. Човекът винаги може да избира между доброто и злото. Има ли човекът свобода да избира между битието и небитието ? Т.е. човек може да избира райското или адското битие – това го разбираме. Но може ли той въобще да се откаже от битието?

 

- Въпросът не е просто схоластически отвлечен. Той има апологетическо значение, за мен лично. Имам познати, които съзнателно не си раждат деца, мотивирайки се с това: „Как мога да дам на новото същество битие, без да го попитам? Животът е страдание и как мога да обрека новото същество на страдание?“ Ако трябва честно да кажа на тези хора – не знам какво да отговоря.

 

- Как този проблем се разрешава в православното богословие?

 

- Вие имате два сериозни въпроса. Първият е по повод за битието и небитието.
Категорията „свобода”, която действително е дадена на хората е свързана с категорията „битие”. Когато няма битие, няма и свобода. Затова, ако ние говорим за свободата като дар, и че аз имам право да се разпореждам с нея, то сам себе си вписвам в пространството на битието.

 

И действително в това пространство аз мога да се устремя към небитието. Но да изляза от рамката на битието не мога, защото съм приел този дар първоначално – така съм устроен. Просто така е устроен светът.

 

Печален пример за това е самоубийството, което е явен сигнал и декларация за стремеж към небитието.
Бог не ограничава свободата на човешката воля и за съжаление се случват такива неща. Но свободата винаги е свързана с отговорност. Затова човек, който е направил такъв избор, навлича на себе си съответстващите последствия – страдание в отвъдния свят.

 

Повтарям, че свободата е категория – неразривно свързана с битието. И затова, ако вие не искате битие, то вие въобще нямате право на свобода.

 

А това, което касае вашите познати, да, и на мен ми се е случвало да се срещам с такива хора. Разбира се, това е уловка. Това не е аргумент, което преразказвате. Това е хитрост, с която искат да оправдаят своя егоизъм.

 

Пробвайте да преформулирате тяхното изказване и да им кажете: „Защо искате да раждате за страдание? Създайте това детенце за щастие. Подарете му любов. Любовта е най-висшата добродетел, най-висшето благо.
Подарете му своята любов, подарете му любовта на Бога, направете го щастливо”.

 

Какво ви пречи да направите това? И чуйте какво ще ви отговорят на това.

 

източник: православие.ру