Разговор с децата за влечението към другия пол

Декември 29, 2013 in Начална страница, Семейство

Автор : прот. Вадим Леонов

 

Въпрос: Какъв разговор трябва да проведем с нашите деца, когато в тях възникне влечение към другия пол?

 

Отговор: Аз мисля, че преди всичко родителите са длъжни да си спомнят как самите те  са израснали, как те са преминавали през тези трудности, какви изкушения са имали, и колко тежко им е било да се борят с тях. Преди да се посъветва човека, ние сме длъжни да разберем този човек, и най-вече своето дете. Първо трябва да се обясни на детето, че това е нещо естествено – юношата да се влюби в девойка или момиче да заобича някое момче. Но любовта, това не е просто едно взаимно влечение. Това е плод, който трябва да израсте и да узрее, а за това е необходимо да се прояви търпение и труд. Глупаво е да се откъсва неузрелия плод, също не е разумно подрастващите да встъпват в семейни отношения, още неготови за това. Попитайте юношата: готов ли си да бъдеш баща на дете, да издържаш семейство, имаш ли вече добра професия? А младото момиче: готова ли си да не си доспиваш заради детето, да се трудиш, да пожертваш юношеските си развлечения? Ако не, то тогава не бързай да се приближаваш на опасно разстояние.

 

Детето трябва да се утеши и да му се каже: в тебе се събуждат сили, които ще са ти необходими, когато ще станеш мъж или когато станеш  жена, но бъди внимателен. Тези сили ти още не умееш да ги управляваш. А за да се научиш да ги управляваш ти е нужна Божията  помощ. Без Божията помощ, с тези вътрешни инстинкти ти няма да се справиш. А за помощта на Бога ти е нужно да се молиш, да се изповядваш, да постиш. Всеки от нас става човек, когато овладява своите инстинкти. Ако не ги владееш, то ти още не си човек, а човекообразно същество, затова, като начало първо стани човек.

 

Повтарям, че детето не трябва да се плаши от това, че у него възниква стремеж към другия пол, но то трябва да се научи как правилно да постъпва.

 

Освен това, разбира се е необходимо да се каже откровено и отговорно за половите отношения между момчета и момичета и, че те никога не остават без последствия. И даже ако при близост не е станало зачатие на дете, то така или иначе вашите души са се отпечатали една върху друга и мръсотията, която сте почерпили чрез греха на блудството, се измива изключително тежко. Съвременния свят проповядва свободни отношения между момчета и момичета и детето го знае. Това не трябва да ни учудва. Но нашата задача като вярващи родители е да обясним, че съществуват духовни закони и, ако те се нарушават, то последствията ще бъдат носени цял живот. Свещеното Писание казва: “Децата на прелюбодейците няма да бъдат съвършени” (Сол. 3:16). Т. е. хората, които извън брака, а значи и пряко волята Божия, встъпват в полови отношения, налагат на цялото своето потомство печата на греха, което след това страда и не разбира защо се разминава със здравето, с работата, защо не му се отдава да създаде добро семейство. Може би именно печата на блудния грях въздейства на целия последващ живот на човека. В тази възраст на детето откровено трябва се каже: Господ те готви за сериозен семеен живот, но за това трябва да съзрееш. А родителите и Църквата са готови да ти бъдат незаменими помощници. За правилните отношения между юношата и девойката не е достатъчно просто физическа зрялост. Нужно е да съзрее твоята душа, твоя ум, да получиш професия, навици, опит в живота и чак тогава ти можеш да реализираш тези сили в пълна мяра и да създадеш щастливо семейство, за което мечтае твоята душа.

 

 

Автор на интервюто: Православен свят