Някои съвети от Старецът Тадей Витовнишки

Юни 20, 2018 in Начална страница, Отечески съвети

Автор : Старец Тадей Витовнишки

 

Строгостта в отношението към близките е опасна. В държането си към хората трябва да бъдем благи, кротки, снизходителни.

Към нашите близки трябва да се отнасяме еднакво. Не трябва да делим хората: този ми е симпатичен, онзи ми е антипатичен. Защото така вие обявявате война на другия човек. И тя ще бъде за вас непоносима. И макар че външно вие не сте дали повод нито с дума, нито с действие, вътре в себе си, със своите мисли, вие сте го предизвикали.

Престанете да мислите зло за своите началници или колегите ви по работа, променете лошите мисли на добри, и ще видите, как се променя поведението на вашите предишни „неприятели“.

Хората са променливи като вятъра. Днес са с теб – утре против теб. Кой може да спре вятъра? Кой може да угоди на целия свят? Ако се стремиш да угодиш на всеки, непременно ще се натъкнеш на беда. В Евангелието се казва една проста премъдрост – да бъдем ничии за целия свят, за да станем пред Бога нечии.

Когато откриете някоя сродна душа, останете с нея, защото това е голяма радост да водиш приятелство със съмишленик.

Характера е ключова черта – основа за прехода към вечността. Ако ние сме мирни и тихи – ще отидем в редиците на светиите и ангелите.

Ако твоите родители са атеисти, а ти си вярващ, не упреквай и не дразни родителите си със своята вяра, но се моли за тях и бъди добър към тях.

Попитали един старец: „Как трябва да се молим на Бога?“, старецът отговорил: „Трябва да се молим така, както се е молил отец Йоан Кронщадски. Той внимателно четял молитвата, усещал всяка дума, която сгрявала неговото сърце, а в душата му се разливали мир и радост, и затова се молил с чувство. Думите в молитвата трябва да се произнасят с вяра, че Господ гледа към вас и ви слуша. А когато по време на молитва в сърцето ви се зароди нещо, уловете го, задръжте го – и останете с него“.

Светът все повече се увлича по греха и злото и смесва любовта със страстта, а любовта и страстта нямат нищо общо. Любовта това е Бог, а страстта е това, което произлиза от злите духове.

Господ ще ни смири с помощта на заобикалящите ни хора. Някои предизвикват нашето раздразнение, гняв – и така ще продължава докато, не станем спокойни, докато не научим този урок.

източник: https://vk.com/zhiviy_v_pomochty