Лек срещу депресия

Септември 3, 2013 in Външни

Автор : старецът Порфирий


В днешно време хората често чувстват тъга, униние, отпадналост, леност, безразличие и всякакви други сатанински неща. Те са отчаяни, недоволни и меланхолични. Започват да пренебрегват семействата си. Дават огромни суми на психоаналитици и пият антидепресанти. Хората си обясняват това с чувството на несигурност. Нашата религия вярва, че тези състояние са породени от сатанински изкушения.

Болката е сила на психиката, която Господ е вложил в нас, за да се ползваме с добро от нея и да ни води до любов, радост и молитва. Но вместо това дяволът успява да извземе тази сила от батерията на душата ни и да я употребява за зло. Той я превръща в депресия и довежда душата до състояние на отпуснатост и безразличие. Той ни тормози, пленява ни в робство и ни прави психологично болни.

Има една тайна, чрез която можем да превърнем лошата енергия в добра енергия. Това е трудно и изисква известна подготовка. Нужната предварителна подготовка е смирението. Със смирението привличаш Божията благодат. Предаваш се на любовта на Господ, на богопочитание и молитва. Но каквото и да направиш на този свят, ако нямаш смирение, нищо не можеш да постигнеш. Всички лоши чувства, несигурността, унинието, разочарованието, които се опитват да поемат контрола върху душата, изчезват чрез смирението. Човекът, който няма смирение, егоистът, не иска да му пречиш да задоволи желанията си, да го критикуваш и да му казваш какво да прави. Разстройва се, дразни се, реагира бурно и бива овладяван от депресията.

Това състояние се лекува от благодатта. Душата трябва да се обърне към Божията любов. Лекарството ще започне да действа, когато ние започнем да обичаме силно Господ. Много от нашиете светци са обръщали депресията в радост с тяхната любов към Господ. С други думи, тази сила на душата, която дяволът е искал да съкруши, те са давали на Бог и са я превръщали в радост и възхвала. Молитвата и благоговението постепенно превръщат депресията в радост, защото Божията благодат действа. Тук ни е необходима сила, за да привлечем благодатта на Бог, която ще ни помогне да се съединим с Него. Тук се изисква изкуство. Когато се предадеш на Господ и станеш едно с Него, ще забравиш лошия дух, който се опитва да те сломи. А този дух, когато бива презрян, напуска. Колкото повече посвещаваш себе си на Божествения Дух, толкова по-малко ще поглеждаш назад към онзи дух, който се е опитвал да те събори. Когато благодатта те привлече, ти ще се съединиш с Бога. А когато се съединиш с Господа и оставиш себе си в Неговите ръце, всичко останало изчезва и бива забравено, а ти се спасяваш. Великото изкуство, великата тайна да се освободиш от депресията и всичко негативно, е да се предадеш всецяло на Божията любов. Нещо, което може да помогне на човек, изпаднал в депресия, е работата, интересите и интересът към живота. Градината, растенията, цветята, дърветата, природата, разходката на открито – всички тези неща откъсват човека от състоянието на бездействие и събуждат други интереси. Те действат като лекарство. Да се занимаваш с рисуване, музика и пр. е също от голяма полза. Това, обаче, което слагам на първо място, е интересът към Църквата, четенето на Свещеното Писание, ходенето на служби. Изучавайки Христовите думи, се изцеляваш, без да разбереш.

Нека да ти разкажа за едно момиче, което дойде при мен. Страдаше тежко от депресия. Лекарствата не ѝ помагаха. Беше се отказала от всичко – от работата си, от дома си, от интересите си. Разказах ѝ за Христовата любов, която обзема душата, защото Божията благодат изпълва душата и я променя. Обясних ѝ, че духът, който е надвиснал над душата ѝ и обръща душевната ѝ сила в депресия, е демоничен. Той хвърля душата на земята, тормози я и я оставя безполезна. Посъветвах я да се посвети на неща като музиката, на която преди се е наслаждавала. Подчертах обаче, че най-важното за нея е да се обърне към Христа с любов. Казах ѝ като цяло, че в нашата Църква лекарството се намира в любовта към Бог и молитвата, стига това да се извършва от все сърце.

превод: Ловчанска Света Митрополия
източник: Ловчанска епархия