Що за исихаст?

Септември 7, 2013 in Начална страница, Сладкарница

Автор : игумен Ефрем Ватопедски

 

- Явява ли се такава черта на характера като способността да се смеем пречка, да се общува и да се живее по Евангелието?

 

- Това не е пречка, главното е човек да бъде внимателен и да се старае да се обръща навътре към себе си.

 

Веднъж отидох да видя стареца Паисий, никога няма да забравя това, при него бяха дошли някакви космати млади хора, и виждам старецът Паисий се шегува с тях, смее се и на всеки пет-десет минути им изнася локум да ги черпи. Всички се радват, такава атмосфера. Казах си: “Що за исихаст е това?”- току-що започвах да живея в Кутлумуш- постоянно смях, шеги, усмивки? Що за исихаст е това? Когато хората си отидоха останахме аз и още един монах, и старецът веднага отговори на моя помисъл и каза: “Деца, аз слизам до тяхната мяра, но знаете ли, веднага щом вляза в келията умът ми се възхищава и започвам да плача”. И това е човек, който се смееше, шегуваше се с тях. Важно е доколко монахът се старае и доколко му се отдава да влиза в своето сърце.

 

Затова нашият старец Йосиф ни казваше, че истински исихаст е онзи, който е достигнал такова състояние, че във всеки час може да плаче, независимо къде се намира и с кого.

 

превод от руски