Бог ни “бомбардира” с любовта Си

Март 5, 2014 in Начална страница, Отечески съвети

Автор : старецът Паисий

 

- Отче, понякога много силно чувствам Божията любов и много страдам, когато виждам собствената си неблагодарност.

 

- Желая, ти да се окажеш достойна за многочислените Божиите благодеяния. „Милостта ти да ме придружава през всички дни на живота ми”– казвал Давид. И ти казвай така, защото и теб те съпровожда милостта Божия. Добре е, че виждаш това, благодариш и прославяш Бога.

 

Когато човек чувства Божията любов, тогава над него се изсипва  …”бомбардировка” от Божията любов. Навярно този израз „бомбардирам” ви се струва странен. Но, за да се отделят от сърцето варовиковите отлагания или да се разруши обграждащата го гранитна стена, трябват снаряди, които съдържат силно взривително вещество – Божествената любов. Когато тази твърда обвивка бъде разрушена, то сърцето става възприемчиво, и човек започва да се радва даже и на най-малкото Божие благодеяние. Той чувства себе си като неизплатим длъжник и през цялото време усеща умиление, защото мисли за своя дълг, а Бог му изпраща едно от друго по-големи благословения, така че в края на краищата любочестната душа се изтощава от Божията любов.

 

- Отче, защо ни обича толкова силно Бог?

 

- Защото сме Негови деца, повече не мога да ви кажа!

 

- А ако човек се подвизава и през цялото време се спъва на едно и също, с това не разсърдва ли и не разочарова ли Бога?

 

- Нима Бог чака от нас преуспяване? Не. Ние сме Негови деца и той ни обича всички еднакво. Веднъж видях един баща. Едното му дете беше малко глуповато  и си изтриваше сополите с ръкава си. Но бащата го притискаше към себе си, целуваше го и ласкаво го милваше, като останалите. Така и Бог, като Благ Отец обича не само красивите деца, но и духовно слабите. И за тях се грижи даже повече, отколкото за здравите.

 

Никой не може да постигне, колко Бог обича човека! Неговата любов е несравнима с нищо! Тя няма предел! Толкова е велика, че ако човек почувства дори и малка част от нея, сърцето му не издържа, разтваря се, защото е направено от глина.

 

Бог често излива любовта Си  изобилно  върху творението и тогава нашата душа се съгрява, ние виждаме колко сладка е Божията любов, колко е велика, че дори не издържаме и молим: „Стига, Боже мой! Намали своята любов, защото аз не мога да издържа.” Така Бог иска да ни покаже, че Той от Своя страна е готов да ни дарува в изобилие Своята любов, но не прави това, защото обема на нашата акумулаторна батерия е мъничък. Необходимо е да го увеличим, за да може да вмести повече Божествена любов, защото токът на Божията любов идва при нас в зависимост от вместимостта на нашата батерия.

 

- Как да увеличим капацитета на батерията?

 

- Колкото повече се очиства сърцето, толкова и неговата вместимост се увеличава и съответно може да възприема повече от  безграничната, невместима и неизчерпаема Божествената любов.

 

Неиздавания на български “Слова том V, Страсти и добродетели”
източник: http://ni-ka.com.ua/index.php?Lev=paisiy