Да се казва, че детето е малко и нищо не разбира, е антипедагогично

Март 10, 2015 in Беседи, Семейство

Автор : Свети Порфирий Кавсокаливит

 

 

Много е важно възпитанието именно в ранната 6-7 годишна възраст, защото ако родителите-възпитатели пропуснат тези първи години, те изгубват и своето дете като човек за в бъдеще. Изразът, който често употребяват възрастните и, разбира се, родителите – „детето е малко и нищо не разбира” – е антипедагогичен и разрушителен.

 

За съжаление сега родителите възлагат преимуществено правото на възпитание на своите деца на безотговорни хора. Всичко това е заради професионалната деятелност на майката и нейното принудително отсъствие от дома и семейното огнище. Същото е и с телевизора и с другите технически средства, когато би трябвало да отделяме достатъчно дълго време за общуване. Би трябвало да се наслаждаваме на истинско съжителство и кротко възпитание и общуване, а също и градивно сътрудничество.

 

Свободата, която родителите често мислят, че дават на децата си по западен образец, е свобода без любов. Те им я дават само за това, за да обезпечат своето спокойствие. Както подчертава свети Йоан Златоуст,  истина е, че няма по-голямо изкуство от устройването на душата и формирането на разума на детето.

 

„Няма нищо по-голямо от това изкуство. Какво може да бъде по-голямо от  това, да се настройва душата и да се регулира новия разум.” Т.е., много е сложно да се възпитават деца и да се ръководят душите! Изкуство на изкуствата и наука на науките е наистина,допълва св. Григорий Богослов,да се ръководи човекът-това сложно и многообразно същество.

 

Сега задачата за възпитанието на децата несъмнено е съсредоточена върху изключителната отговорност на родителите като първи възпитатели, тъй като училището не е прогресивно, както беше по-рано.

 

Главният въпрос за възпитанието – това е въпросът какви трябва да бъдат самите родители.

 

Превод от руски

 

Исихазм.ру